Wass Albert népszerűsége az olvasó magyar nemzet dicsősége!

Wass Albert népszerűsége az olvasó magyar nemzet dicsősége!

(Turcsány Péter, a Wass Albert Életműve sorozat kiadójának levele a Zugló lapok olvasóihoz)

Wass Albert felébresztette a Csipkerózsika-álmát pihegő magyarolvasótábort. A számítógépek mellől a könyvekhez ültetett édesapákat,édesanyákat, gyermekeket, az egeret nyomogató ujjacskák ismét könyvetlapoztak és lapoznak és képzelődnek szebb, igazabb magyar életről. ANagy Könyv 2005-ös versenyében a 24. illetve a 32. hellyel díjazták azolvasók Wass Albert két felejthetetlen könyvét (A funtineli boszorkány,Adjátok vissza a hegyeimet!)
Wass Alberttel valóban a határon túl szakadt magyar irodalmiségeszményét emeljünk kortársaink látókörébe: Bánffy (Kisbán)Miklóst, Kós Károlyt, Kemény Jánost, Tamási Áront,Daday Lorándot, alias Székely Mózest, Dsida Jenőt és a többieket.A szobor- és park-tervező akarat „első az egyenlők közt” elvalapján emeli ki a 20. század prófétikus írói közül az Üzenet haza versköltőjét.
Ahogy Petőfi vagy Jókai szobraival egy a Szabadságharceszményében élő és küzdő korszakra, úgy WassAlbert megörökítésével az antifasiszta és antibolsevista íróimagatartás példájára kíván Zugló közössége emlékezni. Mertéletrajzi dokumentumok (Wass Albert: Voltam és már életrajziírások – Astor) és nagyszerű regények (Átoksori kísértet, Elvásik averes csillag) bizonyítják, hogy Zugló valóban nemzetközileg iselismert nemzeti példaképet állít kortársai és utódai elé.

Turcsány Péter
Kráter Műhely Egyesület elnöke,
PoLíSz főszerkesztő

Minden vélemény számít!