Veszélybe sodort magyar folyóiratok


Pósa Zoltán, Magyar nemzet, 2006 március 12.

Számos irodalmi-művészeti folyóiratot, az összes pályázó közel ötvenszázalékát kitevő harminckét lapot súlyos pénzügyi válságba sodort,vagy éppen megszűnésre ítélt a Nemzeti Kulturális Alap SzépirodalmiSzakkollégiumának közelmúltbeli döntése a 2006. évi támogatásokmegvonásáról. Egyaránt érint ez „baloldalinak” vagy „jobboldalinak”címkézett fórumokat, országos terjesztésű vagy inkább egy-egy régióthangsúlyosabban képviselő lapokat, melyek közül jó néhányan hosszúideje rangot vívtak ki maguknak, és folyamatos támogatást kaptak azNKA-tól.
Ugyanúgy megszűnésre ítélnek nívós gyermekirodalmi orgánumokat, minttizenöt-húsz éve sikeresen, elismerten munkálkodó, a mai magyarirodalom valamennyi értékes áramlatát tisztelő, s azoknak publikálásilehetőséget adó folyóiratokat. A köréjük csoportosuló íróktól ezzelmegvonják a publikálási lehetőséget.
Turcsány Pétert, a Kráter Műhely Egyesület PoLíSz folyóiratánakfőszerkesztőjét egyben az idén, január 17-én megalakult IrodalmiFolyóiratok Országos Szövetsége (IFOSZ) vezetőségi tagját a tesületmegbízta a hátrányosan elbírált lapok gondjainak megfogalmazásával.Ezek között a lapok között szerepel többek között az Árgus, a Cimbora,a Csodaceruza, a Dunatükör, a Kincskereső, a Liget, a Lyukasóra, aNapút, a Polisz, a Szőrös Kő, a Tekintet, az Új Horizont. Szinte mindolyan lapok, amelyek mögött nem, vagy alig áll önkormányzati háttér.Turcsány Péter tendenciózusnak érzi, hogy a támogatásból kimaradt lapokjelentős hányada a rendszerváltozás után jött létre. Ezek az orgánumokfriss, eredeti hangvételt hoztak az irodalmi élet hivatalosabb,elavultabb esztétikai szemléletű, illetve az irányzatok, szűkcsoportosulások és klikkek köré tömörülő formabontóbb folyóiratokhozképest. Éppen ezek a lapok teszik lehetővé a nagy magányosok, acsoportérdeken kívül rekedtek, valamint az újonnan érkező fiatalokrendszeres szereplését. Azaz: a döntés veszélyezteti a folyóiratpaletta1990 óta kialakult sokszínűségét. Mint az IFOSZ szóvivője, fájónaktartja azt is, hogy minden érdekelt tudta, hogy az MKA-nak csupán 196millió forint állt rendelkezésére, néhány folyóirat eleve tizenhat-húszmilliós támogatást, a teljes összeg mintegy tíz százalékát kérte, amitöbb, mint szolidaritáshiány.
Mint a Kráter Műhely Egyesület PoLíSz című folyóiratszerkesztője elmondta, a súlyos helyzetet ők úgy tudják átvészelni,hogy közhasznú szervezet révén át tudják csoportosítani a másforrásokból származó bevételeiket. Ennek ellenére kénytelenek voltaknéhány kollégától anyagi okokból megválni. A folyóirat irodalmiszerkesztői ingyen dolgoznak.

Minden vélemény számít!