Tájoló kategória bejegyzései

A viadukt tövében… Biatorbágyi beszélgetés irodalomról, művészetről (Lukáts János és Czigány György új könyveiről)

Május 13-án baráti hangulatú, kötetlen beszélgetésre került sor a biatorbágyi Karikó János könyvtár olvasói és meghívott íróvendégei között. Uzonyi Edit, a könyvtár vezetője már többször teremtett alkalmat hasonló eszmecserére, ezúttal a Hungarovox kiadót és munkatársait látta vendégül. Kaiser László, a kiadó vezetője ismertette a Hungarovox történetét, majd bemutatta beszélgetőtársait: Czigány Györgyöt és Lukáts Jánost.

Tovább olvasom… →

Kaló Béla Valóság és látomás között (Ködöböcz Gábor: Kiss Benedek című kötetéről)

Ködöböczborító

Kiss Benedek írásával – rendhagyó módon prózai szövegével – először egy 1979-es kiadványban találkoztam; Szergej Jeszenyin válogatott verseinek előszavát jegyezte, s ennek a kötetnek ő volt a válogatója, szerkesztője, biográfusa is. A nevére már felfigyelhetett az érdeklődő olvasó jóval korábban is, mint a Kilencek költői csoportosulás egyik izmos és izgalmas lírikusára.

Tovább olvasom… →

Novák Imre – Egressy Zoltánról: Akinek köze van a másik emberhez

egressy004_081014_4c_1

„Utópia a jelenből”
Elekes Dóra – Egressy Zoltánról

Élénk és színes, amit ír. Minden érdekli. Belső szükségszerűségből alkot. Saját színházában él. Vonzódik a meghökkentőhöz, a fausti dilemma izgatja őt is. Van egy emlékképe hőseiről, ezek adják a figurák alapját. Az a kérdés foglalkoztatja, hogyan lehet túlélni az összeütközéseket, és mit kell érte cserébe adni. Jellemábrázolása túllép a sztereotípiákon, közelít a szuperrealista színházhoz. A melankólia és az elvágyódás írója. Miután az élet konfliktusok sora, és mindenki hordoz valamilyen traumát a lelkében, emlékeiben, ezekkel szembesít minket.

Tovább olvasom… →

Payer Imre és Kántás Balázs ismertetője Bak Rita Bomló perspektíva című verseskötetéről

“Bak Rita versei az ember és világ egzisztenciális találkozásának érvényes tapasztalatait mondják.” (P. I.)

“nem hiányzik ebből, az első olvasásra igencsak pesszimistának ható költészetből, a szenvedésre ítéltetettség elfogadhatatlansága, az emberi élet kihívásaival való megküzdés és a mindennel szembeni életigenlés sem”  (K. B.)

BakRita portré

Payer Imre: Nagyon finom létképek színvonalas versekben kimondva

Tovább olvasom… →