Turcsány Péter előadása Wass Albert: A funtineli boszorkány című regényének világirodalmi jelentőségéről az Ohioi Lake Hope State Park ITT-OTT táborában

Idén augusztus 15-től augusztus 22-ig 42. alkalommal tartotta meg a Magyar Baráti Közösség szellemi műhelyét, az Itt-Ott Találkozót, amely az Amerikában élő magyarság nagymúltú találkozója.

Az Ohioi Lake Hope State Park-ban megtartott összejövetelre az USA több államából érkeztek a résztvevők, hogy egy héten keresztül ápolják a magyar kultúrát, és színes programok, előadások által erősítsék magyar identitásukat. A szervezők a találkozó vezérgondolaként “Gyökereinkből sarjad a jövőnk“ mottót választották, ezzel is jelezvén, hogy a magyar múlt és a magyar jövő egymástól elválaszthatatlan, a gazdag magyar múlt ismeretéből táplálkozik a reményteljes magyar jövő

A 2015-ös Itt-Ott Találkozót Turcsány Péter Wass Albertnek A funtineli boszorkány című regény világirodalmi jelentőségéról tartott előadása nyitotta meg. Előadása a közel négyszázados regényirodalom kezdeti megoldásaiba ágyazta Wass Albertnek a II. Világhárú kataklizmája után megírt regényét. Varázslatos meseszövés és realista mozzanatok alakították ki az ún. mítoszregény cselekményét. Női szereplője a tisztaság megtestesítője, akinek végzete, sorsa a férfi erőszakosság és az emberi megalázottság megbosszulása, “boszorkányos varázsereje ezt szolgálja, de a mű szomorú fordulatai a Főszereplő Nuca saját fia ellen elkövetett átokszavaiban csúcsododnak ki, pontosabban a fiúcska ezt követő halálában, ez a dramaturgiai vétség a modern ember vétkességére, bűnre való hajlamát a személyiség belső természetében fedezi fel. Sorsunkat éppen az határozza meg, hogy bűneink felismerésére és az ezzel való együttélésre vagyunk ítélve.

A színvonalas ismeretterjesztő, irodalmi, néprajzi előadások mellett a magyar diplomácia is képviseltette magát. Király Zsuzsanna, a New York-i Főkonzulátus vezető konzulja és Szakács Imre, a Nemzeti Összetartozás tanácsosa levezetésével augusztus 16-án ünnepélyes keretek között állampolgári avatásra került sor, ahol 8 magyar állampolgár tette le az állampolgársági esküt. Szemerkényi Réka washingtoni magyar nagykövet is meglátogatta a rendezvényt, aki köszönetét fejezete ki a Magyar Baráti Közösségnek a több mint négy évtizedes találkozó folyamatos megszervezéséért.

A Találkozó népzenei műsorát a kiváló GYANTA ZENEKAR szolgáltatta és kiváló magyarországi és amerikás táncosok mellett szólóénekesként Turcsány Bíboranna énekelt magyar népdalokat, mindannyian nagy sikert arattak a nagyszámú jelenlévők körében.

A helyszínről tudósító amerikai, magyar nyelvű Bocskay Rádió Turcsány Péterrel készített interjúja közvetítésre kerül 2015. augusztus 29-én magyar idő szerint 23 órakor.

Zárásul a Kráter Műhely Egyesület meghívott csoportja is köszöni Kovalszky Péternek, a Magyar Parlament Állandó Szórvány Bizottság amarikai tagjának a rendkívüli meghívást, továbbá Dr. Williams Carternek és Dr. Kővári Katalinnak, akik lehetővé tették kiutazásukat.

ITT-OTT Ta-botfoto-

Az ITT-OTT Tábor és Találkozó résztvevői

 

 

Minden vélemény számít!