2005 évi Wass Albert díjak átadása meghívó

„Percre se feledd, hogy testvéred
minden magyar, bárhol is éljen.
Összetartásban rejlik csak az erő.”
Wass Albert: Intelem

Meghívó

A Kráter Műhely Egyesület szeretettel meghívja Önt
a Kráter Könyvesházban
(Budapest VII. Rákóczi út 8/A
számú épület belső udvarában)
2005. január 19-én 16 órai kezdettel
tartott rendezvényére

Wass Albert díjak átadása

Wass Albert bronz-plakettel  jutalmazza évenként
a Kráter Műhely Egyesület vezetősége azon személyek
munkáját, akik az erdélyi író életművének feltárásában
és megismertetésében kiemelkedő szerepet vállaltak, (melyet Brittich Erzsébet
szobrászművésznő készített).

2004 évi díjazottak:
ADAMIKNÉ JÁSZÓ ANNA –
nyelvész, a nyelvtudományok kandidátusa
BENKEI ILDIKÓ – a Magyar Rádió riportere
BEYER LÁSZLÓ – könyvtáros, kutató
HAKLIK NORBERT – író, publicista
SZAKÁCS-ISTVÁN PÉTER – író, irodalomtörténész
SZUTOR ÁGNES – népdalénekesnő, tolmács

2005. évi díjazottjaink

BALÁZS ILDIKÓ

egyetemi adjunktus, újságíró, műfordító

Tanulmányait a Kolozsvári Egyetemen kezdte, majd a debreceni KossuthLajos Tudományegyetem magyar-német szakán szerzett gimnáziumi tanáridiplomát. 1994-ben. Dolgozott fordítóként és tolmácsként, 1996-ban aBálint György Újságíró-Iskola végzettje. Több lap külső munkatársa.Gimnáziumi, majd főiskolai oktató, a Nyíregyházi Főiskola Némettanszékén adjunktus. A Debreceni Egyetem Doktoriskolájának végzőshallgatója, témája Wass Albert erdélyi korszaka. Megjelent könyvei:Wass Albert életmű-bibliográfia, Sárospatak kocsmái, kétműfordítás-kötet (Christl Greller bécsi írónő művei). Két gyermek -Ráchel Anna és Eszter Lea – édesanyja.


CSABAI JÁNOS

színész-rendező

1950-ben Miskolcon született, 1973-tól 17 éven keresztül a MiskolciNemzeti Színház tagja volt. Ott nevelődött színésszé. 1990-benszülővárosában önálló társulatot, gyermek- és ifjúsági színházatszervezett. Négy évig bírta sikerekkel a közönség felé és küzdelmekkelaz önkormányzat és a pénzvilág adakozni nem kívánó vezetőivel szemben.Budapestre költözése után ismét önálló társulatot szervez, ahol kiválószínészek segítik irodalmi adaptációinak színre vitelét. 2004szeptemberében megrázó sikert aratott Wass Albert: Ember az országútszélén című művének adaptációjával a pilisszántói sziklabarlang 1000főnél népesebb közönsége előtt. „Wass Albert művei közül először aHagyaték került a kezembe, ami olyan hatással volt rám, hogy azóta isaz erdélyi írófejedelem műveinek rajongója vagyok, lehetőségeim ésképességeim szerint további közkincseket készítek a már közkinccsé váltkönyveiből, azok tartalmából.” – írja meghatározó élményéről a rendező.

KONDOR KATALIN
újságíró, 2001-től a Magyar Rádió elnöke

Első foglalkozása ápolónő volt, a 70-es évek elején elvégezte azújságírói iskolát, s ettől kezdve a szakma különböző területén, demindig a közszolgálat és az értékközvetítés érdekében tevékenykedett. AHÉT műsorvezetője volt, s ma is, a Magyar Rádió elnökeként folytatjakedvenc műsorát: a Névjegy felelős szerkesztője. Vezetése alatt aKossuth Rádió folyamatosan sugározza Wass Albert műveit: esténként aTavak és az Erdők meséit hallgathatták a gyerekek és a Funtineliboszorkány rádiós feldolgozása is vonzotta a hallgatókat. Sajátvallomását az íróról a Kráter Műhely Egyesület által kiadott WassAlbert emlékezete című művelődéstörténeti válogatásban olvashatjuk,amely az Egy csepp emberség című műsor legszebb darabja.

DR. KONCZ GÁBOR
a Magyar Kultúra Alapítvány elnöke
 

Az Alapítvány tevékenységének középpontjában a határon túli magyar és ahazai szellemi élet képviselői közötti kapcsolatok szervezése, akulturális örökség átadása, a hagyományok ápolása áll. Az utóbbi 7évben minden alkalommal helyt adtak és segítették a Wass Albertmunkásságára emlékező és népszerűsítő szervezeteket, kulturálisrendezvényeket, színházi előadásokat, megemlékezéseket. Az Elnök Úrkitüntetése, köszönve odaadó munkáját is, a Magyar Kultúra Alapítványmindenkori tevékenységének elismeréséül szolgál.

DR. SERES ZSUZSA
szociológus és történelem tanár

„A Magyar Kultúra Alapítvány munkatársaként társadalomtudományi ésgyakorlati művelődésszervezői tudásommal segítem elő a magyar kultúraértékeinek bemutatását. Így kerültem kapcsolatba Wass Albertmunkásságával: nem elég olvasni, hanem támogatni megjelenését,népszerűsítését. Kettős örömömre szolgált, amikor segíthettem azAlapítvány keretei között azokat az eseményeket, amelyek Wass Albertmagyarországi népszerűsítéséhez hozzájárultak. Kivételes adománykéntélhetem meg, hogy azzal foglalkozhatok, ami egyúttal egyéniťkedvtelésemŤ is.”

Kusztos Tibor református lelkész
Magyar Kultúra Lovagja Díjának
ünnepélyes bejelentése

Adományozó a Kráter Műhely Egyesület javaslatára
a Falvak Kultúrájáért Alapítvány

Minden vélemény számít!