Szántó Sándor

Mezőzáhtól Tahitótfaluig

(Önéletrajzi vázlat)

Erdély szívében,a Közép-Mezőségen, Mezőzáhon született, a tavak, dombok menti faluban 1945. július 12-én. Szakmai fejlődését, eddigi munkásságát így foglalta össze:

„Szülőföldemen éltem át gyermekkorom meghatározó élményeit, itt végeztem iskoláimat: Csombordon, Nagyenyeden szőlészeti-borászati technikumot; Marosvásárhelyen, miután leérettségiztem, Dienes Attila szobrászművésztől tanultam egy évig grafikát, majd három évig festészetet. Tanítómestereim voltak Gheorghe Olariu, Simon Endre és Adorján Zoltán festőművészek. 1977-ben festőművészeti oklevelet szereztem a Marosvásárhelyi Népművészeti Iskolában.

1980-1986-ig Romániában ifjúsági biennálékon, országos csoportos tárlatokon vettem részt. Hét egyéni kiállításom volt Mezőzáh, Szováta, Medgyes és Szeben után háromszor Marosvásárhelyen. 1988 szeptemberében Magyarországra települtem át és azóta is tagja vagyok a Zichy Galéria alkotóközségének. Mint festőművész, 1990-től szinte évenként hívtak meg közös vagy egyéni kiállításokra Budapesten, Pest Megyében, majd szerte az országban. 1995-ben tagja lettem a Független Magyar Képzőművészeti Egyesületnek, majd beléptem a Művészbarátok Egyesületébe is.

1997-ben mint képzőművész felvételt nyertem a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete Képzőművészeti Tagozatának Festészeti Szakára, majd a Tűzzománcművészek Magyar Társaságának meghívására 1999-ben a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében a Vigadó Galériában részt vettem a „LÉLEKHAJÓ” című tűzzománc alkotásommal. Ugyancsak a Tűzzománcművészek Magyar Társasága rendezésében 2000-ben Budapesten a Kolibri Színház termében “Minizománc-névjegy” kiállításon bemutattam a következő tűzzománc képeimet: „IKAROSZ”, „ŐSMAG”, „ELEMEK JÁTÉKA”.

Az elmúlt években munkáimmal jelen voltam többek között a Szentendrei Múzeumban a “Pest megyei tárlat 2000″ elnevezésű kiállításon a „REJTÉLYES CSENDÉLET” olajfestménnyel, majd a Mezőgazdasági Múzeumban és a Magyar Kortárs Festők Tárlatára is meghívást kaptam. 2008. október 29-én a Stefánia Palotában a Budapest XIV ker. Országos Képzőművészeti Pályázatra beérkezett alkotásaimból kiállítás nyílt.
Az alkotói munka mellett 1999 szeptemberétől tanítani kezdtem a Dunakanyarban több általános iskolában, így Tahitótfalun, Leányfalun, Dunabogdányban szakkör indult és a Szigetmonostori Művészeti Iskolában is sikerült beindítani a tűzzománc oktatást.
Diákjaim szép számmal hoztak el díjakat a különféle hazai és nemzetközi tűzzománc pályázatokról. A képzőművészet iránti elkötelezettségemből adódóan kereső-kutató alkat vagyok. 2010-ben megkaptam a Tahitótfalu Község Díszpolgára címet. 2011-ben a Nemzetközi Miniatűr Kiállításon „Hotel Magistern” Különdíjban részesültem.

Szinte minden munkámban törekszem az új megoldások, az új struktúrák, anyagok, kifejezési lehetőségek feltárására. Foglalkozom grafikával, festmény- és tűzzománc-készítéssel. Munkáimban elsősorban a természet közeli szemléletemnek kívánok teret adni.

Sándor festményei 028

Sándor festményei 015

Sándor festményei 014

Sándor festményei 008

Sándor festményei 005

Sándor festményei 006

Sándor festményei 004

Sándor festményei 002

Sándor festményei 003

Sándor festményei 001

DSC_2475

DSC_2476

Sándor festményei 018

Sándor festményei 016

Sándor festményei 012

Sándor festményei 010

Sándor festményei 024

Sándor festményei 022

Sándor festményei 023

Sándor festményei 021

Sándor festményei 019

Sándor festményei 020

Sándor festményei 025

Sándor festményei 017

nsmail

Minden vélemény számít!