Wass Albert szentély Pest szívében

A Kráter Könyvesházában az érték a mérték

Ha kilépünk a Kossuth utca, a Rákóczi út és a Kiskörút találkozásánállévő Astoria metróállomás alagútjából, térjünk be a Rákóczi út8/A ház udvarába. A Belvárosban szokatlan, hűs belső kertecskébentaláljuk magunkat, mintha nem is Budapesten, hanem Nagyvárad vagyKolozsvár egyik régi utcácskájában lennénk, s ha benyitunk a KráterMűhely Egyesület Könyvesházába, akkor pedig Erdély szívébe varázsolbennünket a Könyvesház és az erdélyi fafaragó mesterek által készítettgaléria. A varázsos légkört fokozza, hogy a huszadik századi magyarirodalom erdélyi születésű óriása, Wass Albert minden műve kapható itt.
Irodalmi idegenvezetőm Szutor Ágnes. Ő a Kráter Műhely Egyesületgazdasági vezetője, aki képes merészet, bátrat álmodni.Népdalénekesként nem egyszer szerepel a Kráter Könyvesház estjein is.Az ő álmát valósították meg együtt Turcsány Péter költővel, a KráterMűhely Egyesület Elnökével, amikor létrehozták az immár harmadikesztendejébe lépő könyvesházat.
Amikor Szutor Ágnest arra kérem, ismertesse a könyvesház két főprofilját, elmondja, hogy az idén tizenhat esztendőssé korosodottKráter Műhely Egyesület régi vágya valósult meg 2004-ben akönyvesház megalakulásakor. A könyvesbolt célja többek között WassAlbert, Németh László, Gyurkovics Tibor, Zas Lóránt, Turcsány Péter ésmások életműsorozata mellett elérhetővé tegye a Kráter Műhely Egyesületeddig több, mint négyszáz művét. Tallózva a kiadványok között, SzutorÁgnes büszkén mutatja Wass Albert zseniális regényeit. A funtineliboszorkány, az Elvásik a veres csillag mellett Wass Albert csodálatosmeséit, a Válogatott magyar mondák és népmesék, illetve a Tavak éserdők könyvéből megjelentetett mesesorozatokat, a szívet és aszemet gyönyörködtető illusztrációkat. A Kráter Műhely egyesülettisztában van azzal, hogy a gyerekeket fantázia-gazdag, de egyértelműenhagyományos stílusú rajzokkal, igazi tündérekkel és mondai hősökkelkell olvasásra bírni. Akit érdekel Wass Albert pályaképe, megveheti aWass Albertet bemutató teljes életműrajzot, Turcsány Péter alkotását. ATöretlen hittel ember és magyar című dokumentumkönyv Wass Albertéletéről, az Isten kenyere című kötet pedig az utóéletéről vall. A Kőmarad című Wass Albert emlékezetére készült összeállítás azírófejedelemről szóló tanulmányokat gyűjti csokorba. Nem beszélve aCD-re rögzített csodálatos hangoskönyvekről.
Az ember nem is tudja hova nézzen, annyi csodát lát. Szutor Ágnesfölhívja a figyelmemet Németh László szépirodalmi műveineksorozatára, köztük olyan csemegékkel, mint az Emberi színjáték és aGyász című nagyszerű regény, vagy Németh László viszonylag kevésbéismert, kiváló verseit és a Sámson című verses drámát tartalmazókötet. Azoknak a nyugati, illetve tengeren túli magyar olvasóknak, akikmég emlékeznek az 1990 előtti pártállami cenzúrára, igen csak „tátvamarad a szája” a Kráter kínálat láttán. A kommunizmusban irredentánakminősített írók könyveiből ma már Budapesten is garmadávalválogathatnak. A Re-Vízió című sorozatban mások mellettGárdonyi Géza, Gyóni Géza, Zathureczky Gyula, Kuncz Aladárkötetei jelentek meg, de az olvasók tallózhatnak Herczeg Ferenc,Vitéz Somogyváry Gyula, Nyirő József egykori tiltott könyveiből is. Enevek jó része a magukat hivatalosnak kikiáltó irodalomesztéták számáramég mindig vörös posztó, de a Kráter Műhely Egyesület éppen ezekből avalódi értékekből nyújt korlátlan kínálatot.
A könyvesházban megkapható a kiadó által működtetett PoLíSz címűirodalmi folyóirat minden száma. A PoLíSz a rendszerváltozás utáni irodalmi sajtópaletta egyik legegyedibbkiadványává erősödött, mert bátran válogat a nagy nevek mellett mégismeretlen, korábban háttérbe szorított igazi tehetségek munkáiból is.

A ház másik fő célja az alapítók, Szutor Ágnes és Turcsány Péter szándéka az, hogy ne egyszerűen csak könyvesbolt, hanemkönyvesház legyen, középpontjában a galérián található Wass AlbertEmlékteremmel, ami nem egyszerűen csak múzeum,megelevenítve Wass Albertnek, a Baumgarten-díjas írónak, a KisfaludyTársaság és számos neves művész és tudományos egyesület tagjánakéletútját. Az egészen fiatalok, az olvasás örömeit szinte csak tegnapóta ízlelgetők is megtudhatnak sok mindent az íróról, ha eljönnek kedden délutánonként két órakor, illetve csütörtököndélutánonként négykor kezdődő vetítésekre, ahol egyórás filmbenelevenedik meg Wass Albert életútja az őt megörökítő filmkockákon is.Aki többet akar megtudni a kiadóról és a Könyvesházról, látogasson el awww.krater.hu honlapra. Szutor Ágnes végül hozzáteszi: mind aKönyvesház, mind a Wass Albert Emlékterem a nyári szezonban isvárja a világ minden tájáról Budapestre látogató, a hazáját és a magyar irodalmat szerető embereket.

Minden vélemény számít!