PoLíSz – 15 éve a múzsák „városa”

 

Ünnepelt a múzsák “városa”
15 éves a PoLíSz

    Idén ünnepli 15 éves fennállását a PoLíSz, a Kráter Műhely Egyesületirodalmi-kulturális folyóirata. Ebből az alkalomból március 5-énszületésnapi ünnepség keretében emlékeztek meg az elmúlt időszakról alap munkatársai a Magyar Kultúra Alapítvány Székházában. A jubileumiünnepséget a közhasznú Kráter Műhely Egyesület általános közgyűlése ésnyilvános sajtótájékoztatója előzte meg.
    A közgyűlés elfogadta a felügyelő-bizottság által jóváhagyott 2004. évigazdasági és közhasznúsági beszámolót, továbbá a 2005. éviközművelődési és könyvkiadói tervet. Mint Turcsány Péterelnök-főszerkesztő elmondta, az egyesület sikeresen zárta a tavalyiévet. Idén 28 új könyvet készülnek megjeleltetni. Számos újkezdeményezés mellett folytatni kívánják a hagyományosan megrendezésrekerülő rendezvényeket is.
    A programok maguk kínálják fel az EU csatlakozásunkkal kapcsolatostémákat, amelyek szervesen kapcsolódnak a Kráter Műhely Egyesületeddigi céljaihoz és praxisához, mint ahogy nemzeti integritásunk teljeskörű megteremtésén is folyamatosan fáradozunk megalakulásunktól kezdvenapjainkig – hangsúlyozta Turcsány Péter. Hozzátette, akár csoportbabontva is kimutathatjuk, melyik rendezvényünk, milyen kulturáliscélunkat helyezi előtérbe.
    Mint ismertette, az általuk fenntartott Kráter Könyvesház Wass AlbertTermében rendszeresen tartanak irodalmi ankétokat, képzőművészetikiállításokat és jelentős közéleti- és kulturális kérdésekbensajtótájékoztatókat, valamint gyűjtik Wass Albert és kora relikviáit,hiteles kéziratait s egyéb hang-és képdokumentumait.
   A rendezvény második felében került sor a PoLíSz 15 éves ünnepségére.Turcsány Péter röviden felidézte az indulás rögös útját és a folyóiratéletének nagyobb eseményeit, külön örömét fejezte ki, hogy az alapítóktöbb mint fele megjelent. Mint mondta, ma már ritkaság az ilyenösszetartás és aktív együttműködés. A lap főszerkesztője örömmelközölte, hogy 2005-től 10 PoLíSz-számot jelentet meg a Kráter, némi NKAtámogatás és önfinanszírozás segítségével.
    Az ünnepség keretében a PoLíSzkorábbi és jelenlegi szerzői felolvasóestet tartottak. Név szerint:Borbély László, Lukáts János, Szlafkay Attila, Bágyoni Szabó István,Szappanos Gábor, Madarász Imre, Kaiser László és Barcsa Dániel olvastákfel írásaikat. Czipott Géza előadóművész Grandpierre Attila, ErdélyiJános, Turcsány Péter és mások verseinek előadásával észongorajátékával színesítette az estét. Elsőként Szabó Géza Unitas címűversét, majd Turcsány Péter két versét, a Memento 68 Európa és aTestamentum ciklusból a Ne robotoljatok! címűt adta elő, hogy nagy tapskíséretében kezdetét vegye a PoLíSz felolvasó est.
    Borbély László Nagyböjt havának okán, A lándzsa longiusza című újregényéből idézte azt a jelenetet, mely a Golgotán, Jézus oldalátátdöfő római centúrió elmélkedéséről szól.
    Lukáts János „Ha föl nem írom, elfelejtem!” – a leghosszabbpillanatokból, és a legrövidebb történetekből című szösszeneteibőlosztott meg a jelenlevőkkel néhány humoros-szatirikus írást.
    Szlafkay Attila költő Egy szobrász verse – Megyeri Barna emlékére című költeményét adta elő.
    Bágyoni Szabó István rendhagyó módon a 2004. december 5-i népszavazáselőtt megjelent, Az abbamaradt mondat című kötetének fülszövegét, majda Sorok egy futam elé című vallomásos hangvételű írását olvasta fel ahallgatóság megrendülésére.
    Turcsány Péter két olyan töredékeivel tisztelte megaz ünneplőket, amelyeket még soha senki sem hallott, ezzel támasztottaalá, hogy a vers és a próza mennyire egy gyökerű:
 

Verseimmel
a lélekszabadság hőmérsékletét
szeretném
a teremtés izzó erejéhez
közelhozni!

Nem a hangerő,
de a lelki tisztaság győz le távolságokat
a földi téreken
és az égi akusztikában
egyaránt.

    Szappanos Gábor, Madarász Imre Irodalom könyvecske című könyvének,általa írt ajánlóját olvasta fel két okból. Nem csak azért, hogyfelhívja a figyelmet Madarász kiváló könyvére, hanem azért is, hogyrávilágítson arra, hogy a könyv, mint olyan, mint kulturálislakóhelyünk, a Gutenberg-galaxis terméke és jelképe veszélyben van!
    Madarász Imre a fent említett Irodalom könyvecskéből Az író és kiadó,Az író és cenzúra, valamint Az író és politika című tanulságos ésmegszívlelendő fejezeteket osztotta meg a közönséggel.
    Kaiser Lászlótól Az összes ajtómat kitárom című Quasimodo-díjas versét,valamint A Kalandor vagyok és tisztességes, illetve a gyermekéhez írtGyerekszoba című, az Alföld Egyesület gyermekvers pályázatán aranyminősítést nyert versét olvasta fel, a megzenésített Magyarok, illetveVarázsgömb című versek társaságában, melyeket őszinte taps fogadott.
    Barcsa Dániel az első PoLíSz-ban megjelent írását, Az ólomkatonákdicséretét olvasta fel, hogy megtudjuk belőle, miként és hogyan adnak„emberségből példát, vitézségből formát mindeneknek” ezek a szeretetreméltó, múlt idéző játékok.
    Végezetül Czipott Géza Gulyás Páltól a Vízöntő című verset, GrandpierreAttilától a Világbeszéd című versét, és Bágyoni Szabó Istvántól kétversét (a Verstöredék Trianon után – Páskándy Géza emlékére címűt,valamint a Vers Virágvasárnapra címűt) mondta el a PoLíSz felolvasóestzárásaként.

A Kráter Műhely Egyesület 2005 évi rendezvényterve
A Kráter Műhely Egyesület 2005 évi könyvkiadói terve

Minden vélemény számít!