Dr. Csiby Éva: Egy csendes zug a belvárosban

Dr. Csiby Éva: Egy csendes zug a belvárosban

Nagyon oda kell figyelnünk, hogy észrevehessük Budapesten a pozitívváltozásokat, mert első látásra Európa legszebb fővárosa csak a sebeitmutatja. Ha turista úgy dönt, hogy kocsit bérel és azzal járja be amagyar fővárost, rövidesen rájön, hogy tévedett. Talán nem is a kátyúsutak jelentik a legnagyobb problémát, hisz azok már lassan megszokottáválnak a nagyvárosokban világszerte, hanem akkor kezdődik az igaziprobléma, amikor parkolni kell. Órákig keringhet a várost nemkifejezetten ismerő turista a zsúfolt utakon a percenként idegesenrádudáló kocsik között, amíg talál egy akkora helyet, ahová az autótbeszuszakolhatja jó pénzért. De ez még korántsem biztosíték azautótolvajok ellen, akik általában éjjel dolgoznak s egyetlen védekezésellenük egy éjszaka is őrzött garázs. Itt az ár viszont vetekszik anapi autóbérlet értékével. A nyugodt alvás biztosítéka tehát marad agyalogos közlekedés vagy a közszállító járművek igénybevétele. Ez semolcsó mulatság, de legalább nem jár nagyobb izgalommal. Ha megszokja azember a kutyapiszkok látványát s a járdákon, nappal is a kapuk előttalvó hajléktalanok ellen is felvértezi magát megfelelő mennyiségűaprópénzzel, még élvezheti is a sétát Budapest gyönyörű körútjain.
Mi, magyarok, persze nem turistaként megyünk Budapestre s talán akkoris elmennénk oda, ha térdig kellene lejárnunk a lábunkat. Viszontcserébe látni szeretnénk olyan helyeket is, ahol nyugodtan leülünk,körülnézünk, és úgy érezzük: hazaérkeztünk. Ezért ajánlom mindenkinek,aki a belvárosban az Astoria körül jár, nézzen be egy pillanatra aRákóczi út 8/a. sz. alatti udvarba csendben meghúzódó KráterKönyvesházba. Főleg azoknak érdemes ide bemenni, akiknek Budapestnemcsak a kis Magyarország nagy fővárosa, hanem a világ magyarságánakma is élő és lüktető központja. Itt Wass Albertnek, akit egy kicsit miis a magunkénak tekintünk, mint az erdélyiek, nem szobrot, hanem olyanemléket állítottak, melyet nem bánthat a Főváros Tanácsának liberálisvezetése. Ezen a helyen önmaga nyitott ki egy ablakot a bűzösfővárosban, amelyen beáramolhat a Kárpátok ózondús levegője.
A Kráter Kiadó nemcsak Wass Albert összes műveinek a kiadását vállaltafel, hanem az író egész szellemi hagyatékát. “Wass Albert: Eliza” –olvassuk az egyik polcon a könyvcímet, s talán még a “legádázabb”Wass-rajongók is rájönnek, hogy mégis hiányos a gyűjteményük. A könyvetnemrég fordították angol nyelvből, s egy kicsit hozzánk is szól. Az írómásodik feleségének írta, s olyan témákat feszeget, mely bennünket isközelről érint: a mindenkori magyar emigráns beilleszkedésinehézségeit. De új nevekkel is találkozhat itt a látogató. Hisz akráter kiadó egy sorozatot indított Re-Vizió címmel, melynek keretébenolyan könyvek kiadására vállalkozik, melyek a magyar történelem eddigfeltáratlan eseményeivel foglalkoznak. S ha eleget nézelődött, akíváncsi látogató felmehet az emeletre, ahol Wass Albertvasasszentgotthárdi dolgozószobájában érezheti magát. Itt minden daraberedeti és az író környezetéből származik. Ha pedig belefáradt anézelődésbe, akár egy teát vagy egy kávét is kérhet a Könyvesházvendégszerető munkatársaitól, s ha szerencséje van, beszélgetőtárs isakad hozzá. Erdélyből, a Felvidékről, vagy éppen Budapestről, defeltétlenül velünk egyformán gondolkozó emberek látogatják akönyvesházat, ahol nyugodtan és szabadon cseveghet bárki a magyarsorskérdésekről. Akár egy író-olvasó találkozóra vagy könyvbemutatójais becsöppenhet az ember, mert a Könyvesház otthont ad ilyenrendezvényeknek is.
Egy zug, ahová nem ér el a főváros szennye és zaja. Ahol állandóanjelen van múlt, jelen és jövő. Ahol a látogató úgy érzi, NagyMagyarország fővárosában van, s az ajtónyitásra önkéntelenül isodapillant. Vajon, nem éppen Ady Endre érkezett félrefésült hajával ésbüszke fejtartásával, hogy számba vegye, mit is alkotott azóta a magyarszellem? Ha itt körülnézne, talán hosszú idő óta, ő is megnyugodna.Ébred végre a magyarság, s talán a virradat sincs már túlságosan messze.
(Magyarság, 2004. július 3., 5. old.)

Minden vélemény számít!