Semmissé tenni a Wass elleni ítéletet

Semmissé tenni a Wass elleni ítéletet

Rátz-Illés Zoltán, a Wass Albert-per ügyvédje faxon és ajánlott levélben is eljuttatta a Román Hírszerzési Szolgálathoz (SRI) hivatalos kérését, amelyben a Wass-dossziét kéri tanulmányozásra.


„Nem rehabilitációról beszélek: a kolozsvári népbíróság 1946. március 13-ai, 1-es számú ítéletének megsemmisítését szeretném elérni. Ha a tényállás nem indokolja, hogy Wass Albertet háborús bűnösként tartsák nyilván, akkor Románia Legfelsőbb Bíróságának meg kell semmisítenie ezt az ítéletet” – nyilatkozta a Krónikának Rátz. Ehhez viszont Románia legfőbb ügyészének a hozzájárulására van szükség – tudtuk meg az ügyvédtől, aki március 11-én a bukaresti katonai területi törvényszéktől kérte az üggyel kapcsolatos iratcsomót. Itt szóban és írásban is közölték vele, hogy a dossziét a SRI-től kell kérnie.

Rátz-Illés Zoltán szeretné kideríteni, hol találhatóak meg az Amerikában állampolgárságot nyert Wass Albert kiadatását kérő dokumentumok, amelyeket Nicolae Ceauşescu kommunista diktátor és felesége küldött az AEÁ illetékes hatóságainak. Az ügyvéd szerint a szóban forgó két kiadatási kérelemre elutasító válasz érkezett, amelyek bizonyító erejűek lehetnek arra vonatkozóan, hogy Wass nem követett el háborús bűnöket.

Zilahi Imre, Krónika

Minden vélemény számít!