Megalakult a Kárpát-medencei Civil Együttműködési Lánc

2. Az Együttműködés elnevezése a továbbiakban: Kárpát-medencei Civil Együttműködési Lánc. (KCEL)

3. A KCEL célja:
 3/1. A Kárpát-medencei egyetemes magyarság és nemzetiségek civil szervezeteinek fokozottabb kulturális érdekképviselete.
3/2. A különböző nemzetiségek és a Magyarország határain túli magyarság kulturális és közművelődési hagyományainak őrzése, ápolása, megújítása és a Kárpát-medencei egybefonódott kultúrák további civil képviseleteinek elősegítése és kialakítása.

4. A KCEL céljai elérésének eszközei:
4/1. Közös magyarországi, EU-s és társországi pályázási lehetőségek felkutatása, civil egyeztetése és megvalósítása.
4/2. Új pályázási formák felkészítési tanfolyamainak szervezése.

5. A KCEL közös tevékenységében minden szervezet megőrzi önálló jogi státuszát, ugyanakkor nyitott a legalább három már résztvevő szervezet által ajánlott újabb szervezet(ek) csatlakozása(i) iránt.

6. A KCEL koordináló szervezete a Kárpát-medencei Keresztkötődések Konferenciát kezdeményező és 10 éve kiadványaival is erősítő Kráter Műhely Egyesület. (Elnöke: Turcsány Péter Kölcsey-díjas író és szociológus)

7. A KCEL tevékenységének koordinálásra és a sajtó és média felé történő kommunikációs feladatokra felkért titkára: Csernóczky Judit sajtótitkár.
A Együttműködési Alapító Nyilatkozatot kézfeltartással elfogadta 35 jelenlévő civil tisztségviselő, közöttük dr. Koncz Gábor a Magyar Kultúra Alapítvány igazgatója, dr. Zsoldos Ferenc, a délvidéki Civil Mozgalom vezetője, Barabás Zoltán, a nagyváradi Várad című lap főmunkatársa, Kiss László, a Magyar Versmondók Egyesületének elnökhelyettese, Beke Pál, a Magyar Művelődési Intézet volt igazgatója, Bertha Zoltán professzor, dr. Székely András Bertalan kisebbségkutató, dr. Popovics Tibor Miklós a Magyarországi Ruszin Kutató Intézet igazgatója, az Ébresztők” Ruszin Kulturális Egyesületet vezetőségi tagja, Kállai Eszter, a Szépen, emberül Alapítvány elnöke, dr. Nagy László a Magyar Fiatalok Határok Nélkül Alapítvány kurátora, Felhős Szabolcs, a Partium című lap főszerkesztője, Turcsány Péter, a Kráter Műhely Egyesület elnöke és a PoLíSz című lap főszerkesztője és Kovács György a Kráter Műhely Egyesület ügyvezető titkára.
Az Alakuló Találkozó első napján részt vett és előadásával gazdagította dr. Gál Kinga Európai Parlamenti Képviselő, az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottság alelnöke, dr. Németh János az OKM-Közművelődési Főosztály vezető főtanácsosa, kisebbségkutató.

Minden vélemény számít!