A civil kultúra jövőjének alapkérdései a budai várban és a somogyi Csurgón – IX. Kárpát-medencei Keresztkötődések Konferencia

A KKK Konferenciákat 1999 óta minden évben más-más helyszínen szervezimeg a Kráter Műhely Egyesület írók, történészek, kultúraszervezők,kisebbségkutatók és a helyi kulturális szervezetek, civilérdekképviseletek részvételével. Konferenciánk alapcélkitűzése, hogy arészt vevő kárpát-medencei magyarság, a hazai kisebbségek közművelődésiés kulturális civil szervezetei, valamint képviselőik megismerjékegymás munkáját, megosszák egymással tapasztalataikat és újabbegyüttműködések jöjjenek létre, amelyek előbbre vihetik a magyarkulturális civil szervezetek együttműködését, gondjaik hatékonymegoldását határon innen és túl.

A Konferencián részt vesz Kárpát-medencei magyar érdekérvényesítés az Európai Unióban előadásával Gál Kinga Európai Parlamenti Képviselő, az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottság alelnöke, Szászfalvi László, az Országgyűlés Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának alelnöke, Csurgó polgármestere, Dr. Koncz Gábor a Magyar Kultúra Alapítvány igazgatója, Szellemi honvisszafoglalás a Keleti-Kárpátok lejtőjén – Reményik Sándor, Wass Albert, Székely Mózes és kortársaik, valamint a nemzeti kultúra további reneszánsza című megnyitó előadásával Turcsány Péter, a Kráter Műhely Egyesület elnöke, Kiss László, a Magyar Versmondók Egyesületének elnökhelyettese, A helyi identitásfejlesztés lehetőségei a multikommunikációs uralom alatt és ellenére című előadásával Beke Pál, a Magyar Művelődési Intézet volt igazgatója, Bertha Zoltán irodalomtörténész a csángómagyar sorsköltészetről beszél, Dr. Székely András Bertalan kisebbségkutató, az OKM-Közművelődési Főosztály vezető főtanácsosa Magyarország nemzeti és etnikai sokszínűségéről, Dr. Popovics Tibor Miklós a Magyarországi Ruszin Kutató Intézet igazgatója bemutatja az Ébresztők” Ruszin Kulturális Egyesületet, Dr. Németh János az OKM-Közművelődési Főosztály vezető főtanácsosa, kisebbségkutató, Kovács György a Kráter Műhely Egyesület ügyvezető titkára, történész, Dr. Nagy László a Magyar Fiatalok Határok Nélkül Alapítvány kurátora, Dr. Zsoldos Ferenc a délvidéki Civil Mozgalom képviseletében, Dr. Lutter Imre a Magyar Versmondók Egyesületének kreatív alelnöke.
A konferencián elhangzó előadásokon keresztül felszínre kerülhet, ki milyen gondokkal küzd saját szervezete régiójában, és milyen lehetőségek adódnak a problémák kiküszöbölésére, illetve más térségek szervezetei hogyan oldják meg hasonló problémáikat.

A konferencia előadásaira a belépés ingyenes, szeretettel várunk minden érdeklődőt.

A konferencia részletes programja.

Leave a Reply