Csütörtöki vásárdramaturgia – Népújság, Maros megyei közéleti napilap 2005.11.12.

    A XI. MarosvásárhelyiNemzetközi Könyvvásár műsorajánlói között válogatva csöppentünk be aKráter Műhely Egyesület “termékismertetôjére”, azaz újonnan kiadottkönyveinek bemutatójára. A Nemzeti Színház protokolltermében zajlókönyvbemutatót Turcsány Péter vezette fel, aki megemlítette: a kiadónevéhez méltón, egyfajta tüzet hoztak, a magyar nemzethez tartozóerdélyi irodalom zsengéit és ismert műveit egyaránt. Idén igen sokkötetük jelent meg, ezek közül ezúttal hármat mutattak be anagyközönségnek: Ambrus András Székely trianon, Wass Albert Voltam,valamint Németh László Emberi színjáték című műveit. Kovács AttilaZoltán, a kiadó új fôszerkesztôje szintén az erdélyi témájú könyveketemlítette, hiszen a magyarországi kiadók közül a Kráter az, amelyleginkább foglalkozik a kisebbségi magyar irodalommal, zömmel aKárpát-medencében gondolkodnak. Egy évvel ezelôtt indult aRevízió-sorozat, amely azon szerzôk műveit tartalmazza, illetvetartalmazni fogja, akiket elhallgattak a kommunista rendszer idején, azelmúlt negyven évben. Ugyanakkor Gárdonyi Géza utolsó regénye is helyetkap a sorozaton belül – annak sem volt fényes utóélete. Turcsány Pétera Németh László kötet méltatását vállalta, fűszerezve azon, sokakszámára ismeretlen ténnyel, hogy a szerzô a kezdetektôl költônekvallotta magát, már 1919-ben írt egy nagy versciklust, a halála elôtti5-10 évben pedig három verses drámát fejezett be. A Kráter atovábbiakban, életműsorozatként a regényeit is szándékszik kiadni,mindegyiket friss szemléletű elôszóval látják majd el.
    A fôszerkesztô Ambrus András regényérôl szólt – Ittegy regény, amely a mai, posztmodernnek nevezett korban is a klasszikusvonalon képes haladni. Maros menti faluban játszódik 1925-ben, abban akorban, amelyben a székelység egy európai szellemiségű országból egyfanarióta berendezkedésű, balkáni típusú társadalomba “tevôdik át”. Ezta traumát (a szerzô gyerekkorának tragédiáját) írja meg Ambrus András aSzékely trianon lapjain.
    Wass Albert Voltam*  című könyve pedig gyűjtemény.Mivel a kiadó az életműsorozat végére ért, e könnyvel tettek pontot azi-re, hiszen az író önéletrajzi jellegű írásait válogatták a frissenmegjelent kötetbe.
A Kráter bemutatóját irodalmi beszélgetés követte a Stúdió Színházban,amelyre három íróember volt hivatalos a Kárpát- medence különbözôtérségeibôl. Grendel Lajos Pozsonyból, Tolnai Ottó Palicsról, míg LángZsolt Marosvásárhelyrôl érkezett, így a felvidéki, újvidéki és erdélyiirodalom képviselôi ültek az asztalhoz beszélgetni, vitázni egymással,mely vitát a budapesti Mészáros Sándor moderálta. A humorosbeszólásokkal, utazásélményekkel, irodalomelméleti kérdésekkeltarkított beszélgetés zárta – számunkra – a csütörtök délutánt.

*  Voltam és más önéletrajzi írások — Astor

Nagy Botond

Minden vélemény számít!