Csíki-székely népmesék mesemondóversenye

Barcsa Dániel, népmesegyűjtő

Magyarország különböző településeiről és iskolájából összesen 52 gyerek jelentkezett, remek mesemondó képességgel. A gyerekek életkorára való tekintettel két zsűrit alakítottunk Barcsa Dániel népmesegyűjtő és Lukáts János író elnökletével. A 10-12 évesek közül 1. helyezést ért el Dervenkár Luca (Piarista Általános Iskola Nagykanizsa), Az ákó legény című mesével, 2. helyezett Dalos Áron (Áldás Utcai Általános Iskola, Budapest) lett, az Ihók és Mihók mese elmondásával, míg a 3. helyezést Varga Döníz (Általános Iskola Nagykanizsa) érte el, a Rák vagy mász című mese előadásával. A 13-14 évesek 1. helyezettje Dőry Brigitta (Bem József Általános Iskola, Miskolc), A szerencsés farkas mese előadója, a 2. helyezett Czakó Ádám (Belvárosi Általános Iskola, Szolnok), a Rák vagy mász című népmesével, a 3. helyezést Kiss Péter (Hétvezér Általános Iskola, Székesfehérvár), az Ihók és Mihók népmese előadásával érte el. A helyezést elért gyerekek 15.000 Ft-os, 10.000 Ft-os, illetve 5.000 Ft-os könyvcsomagot vehettek át az eredményhirdetéskor.

Barcsa Dániel az élőszó varázsát hangsúlyozta az értékeléskor, hiszen 10 ember tízféleképpen mondja ugyanazt a mesét. Nagyon szép előadásokat hallottunk, nehéz volt a választás, mert a 13-14 éves korosztályban nagyon sok igazán tehetséges gyereket találunk – mondta.

Nagy öröm volt részt venni ezen a délutánon, ugyanakkor nem volt könnyű az értékelés, hiszen a teljesítményt kell összehasonlítani. Van, aki a szemét, az arcát, a kezét is használja, más csak a hangjával játszik – mondta Lukáts János, a díjak átadásakor.

Minden vélemény számít!