Árvíz és éteri segítség – Szakács István Péter írása

    A baj mégis bekövetkezett:Székelyudvarhely és a környező települések egy részét percek alattpusztító áradat öntötte el. A tetszetős politikai szlogenekhez, ahaszontalan szócsépléshez, a kicsinyes politikai béka-egér harcokhozszoktatott lakosság rettenetes leckét kapott a tomboló természettől.

    Most már tudjuk, balgaság volt azt gondolni,hogy Udvarhelyszék kivételesen védett hely, katasztrófamentes övezet.Hogy bennünket valamiféle távirányított csoda révén elkerülhet akörülöttünk pusztító, már-már menetrendszerűen ismétlődő árvíz. S ha ahíradások hallatán néha meg is kísértett a virtuális veszély gondolata,inkább elhallgattuk balsejtelmeinket, bízva a ki nem mondott szó – ősihiedelmen alapuló – szerencsétlenséget elhárító erejében. A baj mégisbekövetkezett: Székelyudvarhely és a környező települések egy részétpercek alatt pusztító áradat öntötte el. Ezúttal nem a Nagy-Küküllő,hanem a számításon kívül hagyott patakok okozták a bajt. Emberek haltakmeg, óriási anyagi károk keletkeztek, a medrükből kilépő folyóvizek nemkíméltek senkit és semmit. A tetszetős politikai szlogenekhez, ahaszontalan szócsépléshez, a kicsinyes politikai béka-egér harcokhozszoktatott lakosság rettenetes leckét kapott a tomboló természettől.Leckét, mely arra figyelmeztet, hogy a tessék-lássék hozzáálláselőbb-utóbb megbosszulja magát, s az egyéni érvényesülés elvtelenhajszolása helyett ideje lenne már a közösségi érdekek szerintcselekedni. Ne csak kérni, hanem meg is szolgálni az emberek bizalmát.Távol áll tőlem a vádaskodás, ezért akinek nem inge, ne vegye magára,de azt hiszem, hogy több odafigyeléssel, lelkiismeretesebb munkával, haelkerülni nem is lehetett volna, de mérsékelni igenis a pusztítást.Mert szavakból nem lehet gátat emelni a sodró víz elé, ígéretektől nemlesz biztonságosabb az életünk, otthonosabb a környezetünk.
   Mégis ezekben az emberpróbáló órákban akadtak szavak,amelyek aranyat értek. Ezek a székelyudvarhelyi Príma Rádió egyenesadásában, hírösszeállításaiban hangzottak el. A rádió munkatársaijelesre vizsgáztak szakmaiságból, sajtóetikából, bebizonyítva, mikénttöltheti be hatékonyan egy kereskedelmi rádió a közszolgálatiságszerepét. A Príma Rádió csapata az információk percre kész közvetítésénkívül a beérkező és továbbított sms-hívásokkal a reménység ésszolidaritás hídját építette meg a bizonytalanság és rettenetzűrzavarában, munkatársai a szó szoros értelmében is a rászorultaksegítségére siettek. Munkájuk alapján elmondható, hogy valóbanmegérdemlik a nevüket. Ez a rádió nem csak keletkezési idejét tekintveSzékelyudvarhely első rádiója. Szakmai kompetenciája szerint is príma.

                                                                      Szakács IstvánPéter

              Polgári ÉletSzékelyudvarhely 2005.augusztus24.


Minden vélemény számít!