A zoon politicus megszelídíthető – Turcsány Péter mezőségi előadása

    A zoon politikonmegszelídíthető – állította Wass Albert eszményeire és szellemiHagyatékára hivatkozva Turcsány Péter, Kölcsey-díjas íróÖrdöngösfüzesen a református fiatalok első böjti összejövetelén, 2004február 19-én.
    A görög megnevezés “közösségben élő állatnak” nevezia politizáló embert, amely szinte szelíd becézésnek tűnik a 20. és 21.században, amely feledni látszik, hogy az európai ember elsősorban az”imitácio Christi” szellemében vágott neki a középkornak.
    Turcsány Péter Wass Albert életművét a “homobestiális” térhódításával szemben regényíróként, költőként ésközíróként a “homo etikus” és a  “homo esztéticus” eszményimegvalósításának tekinti. Kiemelve az írót gyermekkorában ért mezőségi,nagyapai hatásokat, ezek erkölcsformáló jelentőségét. Turcsány úgytartja: “az az ember, az a család és az a nemzet nincsen elveszve,amely erkölcsi normákat, mintaadó mítoszokat és vallási rítusokban (is)megtestesülő közösségi életformákat tud örökíteni és továbbfejlesztenia jövő nemzedékei számára” – ezt mutatja fel Wass Albert többekközött a Hagyaték táltosának a gyermeknek elmondott tükör-példázatában,s erre figyelmeztet az Erdélyi hitvallás címen közreadott megrázóimádsága.
    Wass Albert szellemisége arra is figyelmeztet -hangsúlyozta az előadó – különösképpen itt e vegyeslakosságú területen,hogy a Côte ŕ Côte (vállvetve) szellemében kell boldogulni a szomszédságukban egymásrautalt románnak és magyarnak.
    A vendéglátók és a résztvevők közül Sükösd Sándor református tiszteletes és Lapohos András nyug. tanár, az Ördöngösfüzesi Szülőföldem Alapítvány elnöke köszönte meg az előadónak az együtt töltött, szellemileg és lelkileg egyaránt gazdagító órákat.

Minden vélemény számít!