A Kráter Műhely Egyesület másfél éves beszámolója

2006-ban (12 hónap) megjelent könyveink: 2007. május 31-ig (5 hónap) megjelent könyveink:

– 13 prózakötet – 5 prózakötet
– 9 tanulmány – 3 tanulmány
– 6 verses kötet – 5 verses kötet
– 5 képes mesekönyv – 4 képes mesekönyv
– 4 CD – 1 CD
– 1 DVD
összesen 37 mű összesen 19 mű

Ha mindehhez hozzá tesszük, hogy 2006 őszétől megújított és interaktív honlapunk látogatottsága 5308-as havi átlaga a hasonló tevékenységű alapítványok és egyesületek összehasonlításában is imponáló. (www.krater.hu) Közeli terveink között szerepel a világnyelveken való kommunikáció biztosítása.

Célszerinti Alaptevékenységünk/2. (hagyományos közművelődési feladatok, író-olvasó találkozó és kulturális konferencia, ismeretterjesztő tábor diákoknak) egyenletes elosztásban mutatkozik meg Budapest – megyék (szám szerint 14 megyében!) – határon túli magyar települések – Európa (Amerika). Összesítésben 44 könyveinket népszerűsítő programunk, 23 rendezvényünk volt és 11 alkalommal vettünk részt könyvfesztiválokon, könyvvásárokon nemcsak hazánkban, hanem külföldön is. Ezek a számok másfélszer többet mutatnak, mint a 2005-ös év 52 rendezvénye. Közművelődési munkánk töretlen, kiegyensúlyozott. Ennek fenntartása több esetben önkéntesek részvételével történt. Ahhoz, hogy mindezt tartani tudjuk az idén, az egyre romlóbb gazdasági helyzetben, szinte felbecsülhetetlen anyagi és emberi erőforrásokat kell Egyesületünknek mozgósítani.

2. Alábbi felsorolás mutatja, hogy a másfél év alatt nemcsak civil szervezetközi rendezvényeken vettünk részt, hanem magunk is kivettük részünket ezek szervezésében. Intézmények, szervezetek, akikkel a fenti időszakban szorosabb kapcsolatba kerültünk:

Helyi szervezetek, intézmények
Csornai Polgári Kör
Cibakháza Nagyközségi Önkormányzata
Németh László Gimnázium, Budapest (13.ker.)
Szigedi János Általános Iskola, Noszvaj
Ady Endre Gimnázium és Szakközépiskola, Nagyatád
Polgárok Pesthidegkútért Egyesület
Algyői Faluház, Könyvtár és Tájház
Polgárok Háza, Budapest

Megyei és Országos hatókörű szervezetek, intézmények
Mezőségi Őrzőkör Alapítvány
Wass Albert Emlékezete Alapítvány
Vörösmarty Társaság, Székesfehérvár
Magyar Kultúra Alapítvány, Budapest
Tiszazugi Szociális Népfőiskola Egyesület, Cibakháza
Magyar Fiatalok Határok Nélkül Alapítvány, Budapest

Határon túli szervezetek, intézmények
Ördöngősfüzesi Kulturális Egyesület, Románia
Mezőmadarasért Fejlesztési Egyesület, Románia
Pázmáneum, Bécs, Ausztria
Ipolysági Honti Corvin Kör Polgári Társulás, Szlovákia
Diaszpóra Alapítvány, Kolozsvár, Románia

Iskolák
Doszitej Obrádovity Gimnazium és
Közgazdasági Iskola, Topolya, Szerbia és Montenegro
P.J. Safarik Gimnázium, Rozsnyó, Szlovákia
Kaszonyi Középiskola, Ukrajna
Svetozar Markovity Gimnázium, Szabadka, Szerbia – Vajdaság
Dayka Gábor Középiskola, Ungvár, Ukrajna
Vámbéry Áron Gimnázium, Dunaszerdahely, Szlovákia
Nagyboldogasszony Magyar Tannyelvű Egyh-i Gimn., Kolarovo, Szlovákia
Marianum Magyar tannyelvű Egyházi Gimnázium, Komarno, Szlovákia
Márai Sándor Gimnázium, Kassa, Szlovákia
Simion Barnutiu Főgimnázium, Szilágysomlyó, Románia
Művészeti Líceum, Marosvásárhely, Románia

Amerikai Egyesült Államok, Anglia
Dylen Thomas Center, Swensey
Astor Kyvanis Club és Könyvtár

Mondhatjuk robbanásszerűen nőtt a velünk kapcsolattartó szervezetek száma. Egyesületünk elnöke Turcsány Péter rendszeresen részt vesz OTCEF ülésein és programjain.

Részvételi aktivitásunk sajtóvisszhangja ma már megközelíti a hó/25 referenciaszámot. Ha mindehhez hozzátesszük a rádióban és TV-ben betöltött népszerűsítő munkánk percmutatóit, akkor a médiahordozók terén is bővített jelenlétről beszélhetünk.
A gazdasági nehézségek begyűrűzését jelzi, hogy a kulturális folyóiratunk, a PoLíSz változatlanul 1000 példányban jelenik meg, de ebből alig közelíti meg az előfizetők száma a négyszázat. A fennmaradó példányokat kulturális adományként juttatjuk el egyetemistákhoz, illetve nyugdíjasokhoz és határon túli magyar intézményekhez

3. Ebben az időszakban tárgyi eszközöket nem vásároltunk.

4.Taglétszámi mutatónk nem tükrözi azt a hatalmas együttműködő közösséget, amely segíti munkánkat. Magyarországi viszonylatban tagjaink lakóhelye szerint – Pest megyei centrummal – több régióra jelzi nyitottságunkat.
2006. évet 68 fővel kezdtük és 2007-ben 78 főre gyarapodott az Egyesület taglétszáma, melynek összetétele területileg: Budapest, Pomáz, Üröm, Kecskemét, Agárd, Tiszainoka, Budaörs, Szentendre.

5. Tagszervezeteink nincsenek.

6. A szervezet által nyújtott szolgáltatásaink részletes bontása, amelyet itt feltüntetünk, honlapunkon is megtalálható.
Alapszabályunk 3.4 pontja alapján könyvadományokkal, térítésmentes ismeretterjesztő előadásokkal, jogdíjak lemondásával, közvetlen anyagi segítséggel 2006-ban 2.784.754 forint, + + 2007. májusáig pedig 1.469.142 forint összeget fordítottunk támogatásra, melyet 42 szervezet között osztottunk el Magyarország egész területén, illetve a határon túl élő magyarok számára. Ez az összeg 2005-ben csak 1.976.210 forint volt.

Büszkék vagyunk arra, hogy a megkapott támogatást nemcsak szinten tartásra fordítjuk, hanem fejlesztésre is.
Szolgáltatásaink körében újdonságként szerepel az internetes könyvvásárlás, hiszen könyveinket a Kráter Könyvesházban történő árusításon kívül interneten történő megrendelés alapján postán is elküldjük az ország minden pontjára.
A PoLíSz irodalmi folyóiratunk az előfizetők és a Lapker Rt. révén ma már eljut a legszélesebb olvasóréteghez: gimnáziumok, egyetemek diákjaihoz és tanáraihoz, hazai kisfalvak és határon túli gimnáziumok olvasóihoz is.

Budapest, 2007. június 27.

Turcsány Péter

(A kiegészitő táblázatok itt és a szerkesztőségben megtekinthetők.)

Minden vélemény számít!