A KÁRPÁT-MEDENCEI IRODALMI TÁRSASÁGOK SZÖVETSÉGÉNEK 2005. ÉVI TERVE

– 2005 a Kárpát-medencei Irodalmi Társaságok Szövetsége megújulásának éve –

2005-ben megalakulásának 12. évfordulóját ünnepli a Kárpát-medenceiIrodalmi Társaságok Szövetsége. Az alapító elnökök és elnökségitagjaink közül Varga Domokos, Czine Miháy és Király Zoltánné márnincsenek köztünk, de alapítói akaratuk, lelkesedésük máig és a jövőbenis meghatározza munkánkat. Feladataink változatlanok: A hazai éshatáron túli irodalmi tagszervezetek összehangolása, segítése és ezenkeresztül felélesztve és továbbadva a magyar irodalmi tradícióértékeit. Batsányi, Kazinczy, Vörösmarthy, Ady, Móricz, Dsida, Tamási,Wass és más névadónk szellemében. A Kárpát-medence szinte valamennyinagyobb városában és területén működik a magyar közművelődést szolgálótagszervezetünk Zentától Kassáig Óbudától Gyergyószentmiklósig.
EU- ba lépésünk évében természetes igény a szövetség erőteljesmegújulása, további fejlesztése az EU- s tagállamok kulturálistársszervezetei felé is. Programjainkat abban a szellemben (is)készítjük, hogy a magyar kultúra diplomatái lehessünk.

A korábbi évek hagyományai szerint a KITÁSZ- vándorgyűlést az idén isközel 70 tagszervezetünk részvételével fogjuk megtartani július 14-e és17-e között. Magyarságunk egyik legfájóbb kérdését: szórványságunkkultúrájának őrzését és fennmaradását tűztük tárgyalásaink éselőadásaink napirendjére. XIV. vándorgyűlésünket Polgár és nemzetcímmel, Kassán rendezzük meg. A programot tagszervezeti javaslatokbeépítésével fogjuk véglegesíteni. Házigazdánk a Felvidéki KoordinációsIroda vezetője Balassa Zoltán történész.
Szövetségünk alapelvei közé tartozik, hogy a társadalmi és politikaisorskérdéseket az irodalomnak is fel kell vállalnia. Nagy szükségünkvan szellemi értékeink feltárására és továbbadására. Mindezekszellemében kívánjuk határon túli tagszervezeteink közreműködésévelegyre több kulturális szervezethez eljuttatni A magyar Nyugat és amagyar népi irodalom összhangja címmel megkezdett előadássorozatunkat.Turcsány Péter író, a KITÁSZ ügyvezető elnöke ebben az évben HankissJános a Magyar Géniusz és Európa és a magyarság című könyveit kívánjaelsősorban népszerűsíteni, a magyar kultúra európai küldetéstudatáthangsúlyozva..
Kárpát-medencei Hírlevél évi négy alkalommal történő megjelentetése,mely arra hivatott, hogy a KITÁSZ tagszervezetei még szorosabbantartsák a kapcsolatot egymással, közös kulturális rendezvényeketszervezhessenek, időben értesüljenek egymás programjáról. Legközelebbimegjelenés áprilisban.
Régi álmunkat kívánjuk megvalósítani, amikor olyan kiadványt tervezünkkiadni, amely eddigi vándorgyűléseink felszólalóinak előadását és arendezvényről szóló publikációkat, méltatásokat ismertet. Szintén ebbenaz esztendőben kezdjük el megszerkeszteni az KITÁSZ-antológiamegjelentetéséhez és kiadásához szükséges anyagot. Kiadványunkbanminden tagszervezetünknek helyet adunk a bemutatkozásra, megindokolva,hogy miért választották névadójukat, mit tesznek a szellemi örökségmegőrzéséért, továbbadásáért. Hogyan kívánják életben tartani névadójukirodalmi hagyományát, mit tettek és tesznek, hogy a felvállaltfeladatokat megvalósítsák. Mennyiben tükrözik nagyrendezvényeiknévadójuk életét, munkásságát, a régió sorskérdéseit, ezen keresztülkapcsolódva az adott helyszín kultúrájához, néprajzához, népihagyományaihoz, a művészetekhez. Hogy mit gondolnak erről, azt híventükrözik a felkért előadók beszédei, amelyeket szinten publikálnikívánunk.
Kötetünk második részében az KITÁSZ évi vándorgyűléseit szeretnénkfeleleveníteni, hiszen fontos, hogy a szórvány magyarságról sefeledkezzünk meg, akik önhibájukon kívül szakadtak el az anyaországtól.Itt kell megemlítenünk, hogy határon túli tagszervezeteink többségét azerdélyiek képviselik, úgy mint Arad, Kovászna, Nagyvárad,Gyergyószentmiklós, Marosvásárhely. Ezen tagszervezeteink életét,kultúráját, beleértve a népművészetet is mindenképpen szükségesfeléleszteni, életben tartani, ahhoz, hogy a fiatalok ne feledjék amúltat, ne feledjék a magyarságot, a magyarságtudatot éshovatartozásukat. De ugyanezeket a szempontokat tartjuk szem előtt aVajdaságban és a Felvidéken is. Irodalmi életünk civil panorámájalehetne ez a kiadvány, amely új lendületet adna Szövetségünk életénekis.

A Kárpát-medencei Irodalmi Társaságok Szövetsége a Népi Írók BarátiTársaságával és a Budapesti Székely Körrel, továbbá a Magyarok Házábanműködő, a helyszínt biztosító MVSZ Szent László Akadémiájávalösszefogva Erdélyi magyar irodalom Trianon után címmelelőadás-sorozatot szervez. Az előadás-sorozatot elsősorban diákokszámára tervezzük, a sorozat előkészítésében, szervezésében részt vevőszervezetek társadalmi és sajtókapcsolataikat felhasználva középiskolásdiákokat kívánnak mozgósítani. Az előadás-sorozat célja: azirodalomismeret, nemzeti önismeret erősítése a felnövekvő nemzedékben,a fiatalokban, a középiskolás diákokban. A program szervezője dr.Medvigy Endre irodalomtörténész, a KITÁSZ elnöke.
A szövetség vezetői kérik, hogy segítsék 1 % adójuk felajánlásávalnemzetet egységesítő kulturális munkájukat. Jelmondatunk Turcsány Pétermegfogalmazásában: „Ha egymástól elszakítva is, de egymást el nemengedve!”

Az 1992-ben alakult Szövetség kigondolója és elsőelnöke Varga Domokos volt. Jelenleg 70 hazai és külföldi (határon túli)működő tagszervezetet egyesít, amelyek irodalmi, művészetitevékenységet folytatnak, továbbá tehetséggondozással,olvasáskultúrával, irodalompártolással foglalkoznak. Az KITÁSZküldetésének tartja, hogy szoros kapcsolatot teremtsen határon túlimagyar alapítású irodalmi, kulturális szervezetekkel, segítve azokatabban, hogy regionális és helyi hagyományaikat kellőképpen ápolhassák,életben tarthassák.
A szövetség vezetői kérik, hogy segítsék 1 % adójuk felajánlásávalnemzetet egységesítő kulturális munkájukat. Jelmondatunk Turcsány Pétermegfogalmazásában: „Ha egymástól elszakítva is, de egymást el nemengedve!”

Adószámunk: 18050718-1-41

IRODALMI  TÁRSASÁGOK  SZÖVETSÉGE
Közhasznú Szervezet1052 Budapest, Semmelweis u. 1-3. Tel.:/fax/rögzítő: 266-6288
e-mail: itasz@krater.hu

Minden vélemény számít!