A Hír TV tudósítása a Kráter Műhely Egyesület februári sajtótájékoztatójáról

2005. február 21-én

    A Hír TV Háttér című reggeli műsorbán Pataky Enikő műsorvezető a KráterMűhely Egyesület képviselőjét, Szutor Ágnest szólaltatta mega Wass Albert körül keringő sokféle tisztázatlan kérdésről. Az író halálának 7. évfordulójánelsősorban az Élet és Irodalom hetilapban megjelent valótlanságokrakérdezett rá a műsorvezető.
    Szutor Ágnes válaszaiban azokra az eseményekre iskitért, amelyekre a sajtótájékoztató alkalmával nem került sor. Többekközött elmondta, hogy amíg az ÉS cikke Wass Albertet „a fajelméletreépülő nemzetszocializmus követőjeként jellemzi”, addig nem hagyhatjukfigyelmen kívül azt a tényt, hogy báró Bethlen Béla kormányzófölhívására a magyar katonaságot mozgósították 1940 őszén a Tordavárosából kitelepítésre szánt zsidók megmentésére. Ebben az akcióbanWass Albert is aktívan részt vett, és ő egymaga 13 zsidó családotmenekített föl a hegyekbe. Wass Albert objektív megítélésében erre atényre is hangsúlyt kell fektetni.
    Másrészt a Hír Tv nézőinek Szutor Ágnes bemutatottegy 1940. szeptember 26-i katonai jelentést, amelyben az olvasható,hogy: „Ombuz (Ombuztelke) községben, mint ahogy azt Damó Elemér ezredesa kolozsvári járás parancsnoka ma 12 h-kor személyesen jelentette,folyó hó 23-án délután az Ombuz-i templom tornyából honvédeinkre néhánylövést adtak le (állítólag a pap fia), mire a katonaság a papot egészcsaládjával, köztük egy magyar cselédleányt is kiirtott. Az esetfelderítésére a vm. pság csőr. nyomozó osztagnak kiadta arendelkezést. Aláírás: vitéz Sallay ezredes, a 2. hadsereg katonai közig.csoportvezető helyettese.”

Minden vélemény számít!