Monostori Tuzfalak B1 web

Monostori Zoltán – Tűzfalak

3000 Ft

Személyes történelem.

Termékleírás

XX. századi magyar történet

Sokat gondolkodtam azon, hogy vajon mennyire lehet tipikus a Tűzfalak című regényben megírt történet, pontosabban, mennyire adja vissza a XX. századi magyar történelem egy rövid, de sok mindent felölelő időszakát? A szerző – Monostori Zoltán, alias Turák János – egy család történetén keresztül villantja fel mindazt, ami 1940 és 1945 között sok százezer család számára volt „mindennapi történelem”.

Természetesen nem mindenkivel pontosan így történtek a dolgok, hiszen a második bécsi döntés után nem százezrek indultak el Dél-Erdélyből Magyarországra, de ami Magyarországon azt követően történt, az nagyon sokak „mindennapi történelme”. S ahhoz, hogy megértsük a kor ismert és kevésbé ismert szereplőit, szembesüljünk a mindennapok kihívásaival, elgondolkozzunk egyes személyek döntésein, magunk elé képzeljük az adott időszak társadalmi, gazdasági viszonyait, hogy megismerjük a középosztály, a prolik, a házmesterek világát, a kiskocsmák és a futballpályák közönségét, érdemes kézbe venni a könyvet.

Tanulságos, érdekes olvasmány, valós családi háttérrel, múltbéli szereplőkkel, jól megrajzolt történelmi helyszínekkel.

Szakály Sándor

*

A könyv egy temesvári menekült család életén keresztül mutatja be az örök emberi küzdelem mikéntjét a második világháború éveiben.

Igen, küzdelem a megélhetésért, túlélésért. Hiszen akkor, a származási igazolványok, élelmiszerjegyek, besötétítési kötelezettség és kijárási tilalmak, szirénázás, zuhogó bombák, harcoló katonák, éhezés és halálfélelem, majd a megnyugvás helyett az utcai terror és vaduló pártharcok, kétes új ígérgetések között élők mindegyikének élete külön harc volt, és – mind külön regényt kívánna! Igen, külön regényeket, mert minden embert, génjein túl, a társadalmi-politikai körülmények is behatárolnak, érdekeik, érzéseik, vágyaik, tetteik egyéni, családi és társadalmi helyzetük szerinti elágazó, sokszínű, olykor egymással ütköző változatokban.

És küzdelem kell most is, mert közös múltunk igazságainak valós feltárása és egyetértésre jutó értékelése ma is küzdelmet kíván! A zsigeri gyűlölködés, átgondolatlan vádaskodás máig hatóan megosztja nemzetünket! Őszintén be kell vallani múltunkat! Le kell győznünk a hamis, egysíkú állításokat, le kell győzni önös érdekeltségeinket, előrevivő egyetértésre kell jutnunk elődeink, családunk, nemzetünk mindenkori tetteinek megítélésében!

Monostori Zoltán (Dr. Turák János)

Vélemények

Még nincsenek értékelések.

„Monostori Zoltán – Tűzfalak” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Tűzfalak ízelítő