Wass Albert életműve a Krétakör közepén – Turcsány Péter nyilatkozata

Wass Albert életműve a Krétakör közepén
Turcsány Péter nyilatkozata

2004. május 5-én a magyarországi Legfelsőbb Bíróság ítéletet hirdetett Wass Albert művei kiadói jogának perében. A mostani ítélet elismerte az az 56-os verseiről méltán elismert és díjakat nyert Szász (Zas) Lóránt kiadói jogait, tértől, nyelvtől és időhatártól függetlenül, de nem ismerte el jogának kizárólagosságát. Ez egyben azt is jelenti, hogy a Wass-fiaknak a Czegei Wass Alapítvány nevében az édesapjuk halála előtt fél évvel megkötött és két héttel előtte bejegyzett szerzőjogi átruházása szintén az előbbihez hasonlóan érvénybe lép.

Az ítélet nyomán marad a jogi, de reméljük, nem erkölcsi megosztottság: a korábban Magyarországon két évre a forgalmazástól eltiltott marosvásárhelyi Mentor kiadóé és a jól ismert, már-már kulturális mozgalmat megindító Kráter Műhely Egyesület Wass Albert Életműve sorozata.

Salamoni ítélet, krétaköri helyzet

Turcsány Péter író, egyesületi elnök és kiadóvezető, a sorozat szerkesztője, mint a bírósági ítélethirdetés egyik résztvevője, a következőket nyilatkozta a Magyar Nemzet kulturális rovatának:

– Értelem szerűen, a Szász (Zas) Lóránt által 1989-ben megkötött szerződés, valamint a Kráter Műhely Egyesület által megkezdett Életműkiadás érvényességéhez nem férhet kétség. A döntéssel csak a kizárólagosság kérdőjeleződött meg, amely mostantól – a szerzői és kiadói jog történetében különös, ha nem egyedi módon – két tértől, időtől és nyelvtől független érvényességű kiadói jogot fogadtat el a könyvpiacon, de az egyiket sem kizárólagosként. A döntés következményeivel együtt kell élnünk. Ezzel a döntéssel a LB egy magyarországi, sőt Kárpát-medencei jelentőségű kulturális műhely folyamatosan magas szintű munkáját ismeri el jogszerűnek.
Kutatóink háttér-munkája, amely egyként kiterjed a 2. világháború alatti erdélyi események feltátására és az írófejedelemnek az emigrációs életben betöltött szerepére, olvasóink „közönségszavazatai”, amellyel életben tartották három éve elkezdett összkiadásunkat, sőt a muzeális értékű Wass Albert Terem (Kráter Könyvesház, Rákóczi út 8/a) megnyitására ösztönözték Egyesületem munkatársait és a megjelentetett kétszer 34 kötetes életmű egyaránt megmutatja, hogy i g a z i a n y a k é n t bántunk a még Wass Albert életében (1993-ban!) képletesen és egy kötetnyi szerződéssel a szerző által ránk bízott irodalmi, kulturális, sőt közélet-politikai örökséggel.
Számtalan öröm forrása volt és reményeink szerint lesz is ez az Életműkiadás. Rendezvények százaira hívnak benünket: Muzslya, Szabadka, Komárom, Beregszász, Csíkszereda, Székelyudvarhely, Sepsiszentgyörgy, Alsócsernáton, Szászrégen, Görgényszentimre, Déva, Kolozsvár, Nagypetri, Berettyóújfalu, Karcag, Nyírábrány, Sárospatak, Kecskemét, Tiszainoka, Cibakháza, Balatonfüred, Csopak, Somberek, Budapesten Zugló, Hegyvidék, Óbuda, Budakeszi, a környékén Leányfalu és székhelyünk, Pomáz értő közönsége és közössége várta bemutatóinkat, rendezett helyi és országos szavalóversenyeket. Wass Albert bölcsességek (aforizmák) gyűjtésével mozgattuk meg egész Kárpát-medence olvasó fiatalságát. Többször is táborokat vezettünk az író születésének helyétől hamvaii szétszórásának sziklájához: Válaszúttól Istenszékig.
Az ide budapesti könyvnapokra újdonságként fordíttattuk le az író második. feleségének családtörténetét, az Elíza című regényt, amely Amerika nehéz éveit, a 19. Századi pionírok világát mutatja be erdélyi, székely látásmóddal, mintegy megkoronázva az életművet, ahol nem a magyar ember amerikai élete válik a könyv témájává, hanem egy nagycsaládos amerikai család küszködése az értő és beleérző magyar író szemével. Ma ömlenek hozzánk az olvasói levelek, mert ennek a műnek az is érdekessége, hogy a perben alperes Wass-fiak (Vid, Huba, Géza, Miklos) nevelőanyja és családda kerül lélek-közelbe. Szinte mindenki az életrajzi háttérre kérdez…
– A jövőbeni helyzet a kaukázusi krétakör jelenetre kezd emlékeztetni! A mi kiadónk már 10 kötettel több könyvet jelentetett meg a marosvásárhelyi kiadónál, ezekben a kötetekben a Magyar örökségünk, a Zsoltár és trombitaszó, a Józan magyar szemmel I-II,, és a júniusi könyvhétre szánt Magyar pólus című könyvekben hatalmas sajtókutatási munkák fekszenek, ezek nyílvánosságra hozatala kultúrtörténeti tett. Ha most a piacon huzakkodni kezd a két jogtulajdonos, akkor könnyen ketté szakadhat az Életmű teljessége! A szerves, már-már művelődéstörténetbe illő mozgalom kerül veszélybe, ha csupán anyagi érdekek mentén bnem tudnának megegyezni a jogtulajdonosok egy egységben tartott Életmű-kiadásban. Mi készek vagyunk a hármas együtt működésre. Ebben bíztató jel, hogy Szász (Zas) Lóránt úr folyamatos elégedettsége mellett dolgozunk és ugyanakkor a Czegei Wass Alapítványnak az öt Wass fiú által a Kráter Műhely Egyesületnek írott levele – ebben az áldatlan pereskedési folyamatban is – elismeréssel illette munkánkat és kulturális műhelyünket:

„…elismerjük azt a csodálatos munkát amit tettetek, hogy segítsetek kitisztázni Wass Albert nevét…” (részlet a 2004. január 24-i hivatalos levélből.)
– Az együttműködésben a nemzeti erő, szétforgácsolódva pedig egy nemzet gyengesége mutatkozna meg. Mi mindenesetre még az ősszel három új kötet összeállításával készülünk olvasóink megnyerésére és megtartására.

Minden vélemény számít!