Ismeretlen tettesek meggyalázták Wass Albert marosvécsi síremlékét

A síremlék - merakodva a lelkek hálájával (Turcsány Péter felvétel 2012. január 6.)

Akolozsvári Krónika híradása szerint a tettesek lefeszítették és ellopták a marosvécsi(Brancovenesti) Kemény-kastély kertjében álló sziklára erősített, az íróportréját ábrázoló bronzplakettet, a földre dobálták és összetaposták apiros-fehér-zöld szalagos koszorúkat.

Azesetre szombat délután derült fényt, amikor a Wass-hagyatékot és a sír ápolásátvállaló Bartha József holtmarosi lelkész fia magyarországi vendégektársaságában ellátogatott az emlékhelyhez.

Kétév alatt másodjára gyalázták meg az író sírját. Először 2011 áprilisában loptákel a Hunyadi László szobrászművész által készített bronzplakettet. Ezt azonbanegy adománygyűjtő akció nyomán még abban az évben sikerült pótolni.

„Belefáradtamebbe a hercehurcába, és úgy döntöttem, hogy többé nem helyezem vissza abronzplakettet. Helyette fekete márványt illesztünk a sziklakőre, és akkor majdkiderül, hogy színesfém tolvajok, vagy közönséges gaztevők garázdálkodnak asírnál" – mondta Bartha József.

Alelkész megemlítette, korábban a rendőrség színesfém tolvajoknak tulajdonítottaa rongálást. Hozzátette, ezt ő sem zárja ki, de valószínűbbnek tartja, hogy asíremléket az utóbbi hetek felforrósodott magyarellenes hangulatában levőkgyalázták meg.

Minden vélemény számít!