Először adták át a Téka Díjat február 6-án a Mezőségben

2010-es Téka Díj és oklevél

A díjazott, az Apáczai Közalapítvány igazgatója több, mint 200 résztvevő jelenlétében vette át a bronzból készült plakettet, amely az aradi Szabadság szobrot és a kolozsvári Mátyás szobrot restauráló Kolozsi Tibor szobrászművész alkotása. Illetve egy merített papírra nyomtatott emléklap, rajta  a laudációból vett idézettel. Ezt a díjat minden év januárjában a Téka Alapítvány vezetősége ítéli meg és a hagyományos farsangi bál keretén belül adja át. Ezzel az elismeréssel díjazni kívánja a hosszú évek óta elkötelezetten folytatott oktatás-fejlesztési  missziót, amellyel az Apáczai Közalapítványon  keresztül a szórvány-magyar gyermekek tanulását, identitásának megőrzését segítette és biztosította, s ezen belül a szamosújvári Téka Szórványkollégiumot mind anyagilag, mind erkölcsileg következetesen támogatta  – áll a Téka Alapítvány tájékoztatójában, mely hagyományteremtő céllal hozta létre ez évben a TÉKA DÍJAT.

Csete Örs laudációja

Sok évvel ezelőtt bejött a szamosújvári Téka Alapítvány udvarára két barátságosan érdeklődő,  megdöbbentően közvetlen fiatalember , akik  pár órás ittlétükkel  minden  addigi, támogatókkal kapcsolatos előítéleteinket megdöntötték. Csete Örs irodavezető és Bálint Gábor maradt meg így munkatársaink kollektív emlékezetében.  Nem ijedtek meg a poros, pókhálós padlástól ahová felvittük őket. Sőt, más látogatótól eltérően még azt is el tudták képzelni, hogy ide szórványkollégiumot akarunk kiépíteni.
Ezzel kezdődött el máig tartó közös munkánk, szakmai kapcsolatunk és emberi barátságunk. Ez a fajta látogatás évente többször megismétlődött, új emberek is jöttek a Közalapítvány részéről, de az alaphangulat megmaradt. Felesleges görcsök és előítéletek nélkül, együtt terveztünk és örültünk az eredményeknek, sikereknek. Láttuk, hogy közös munkánknak köszönhetően hogyan alakult magunk körül a világ, változott és reményteljesebb lett a régiónkban, Mezőségen élő emberek, fiatalok, gyerekek élete.
De lássuk, hogyan vall magáról Csete Örs!
„1966-ban születtem Budapesten. Mivel otthon nem volt tévénk, ezért vizuális nevelődésemet képzőművészeti albumoknak valamint a National Geographic magazin fotóinak köszönhetem. És egy-egy szép használati tárgynak, amelyet szüleink háromévente hozhattak haza Nyugat-Európából, hátizsákos turistaként. No meg édesanyám iparművészeti munkái , apám Forrásháza  és más épületei is hatottak rám. Mivel a rádióban akkoriban nem játszották, magnón hallgattam agyon a woodstock-i fesztivál és a Muzsikás zenéjét.”
Középiskolába a Debreceni Református Kollégium Gimnáziumába járt 1980 és 1984 között, majd a nyíregyházi Tanárképző Főiskola magyar-könyvtár szakán diplomázott. A kilencvenes évek második felében végezte el a debreceni Kossuth Egyetem néprajz szakát. Jelenleg, feleségével és kisfiával együtt , Budapesten él.  
1999-ben a határon túli magyarok oktatásának támogatása céljából létrehozott Apáczai Közalapítvány igazgatója lett. Az intézmény kuratóriuma  2008-ig  közel 6 milliárd forint támogatást osztott ki  a határon túli szak-, felnőtt- és felsőoktatási programokra amely összeggel  1500 projektet támogattak. Csete Örs, mint az alapítvány igazgatója  több mint 300 ezer kilométert utazott a Kárpát medence  magyarlakta területein, megismervén  a magyar nyelvű oktatás fontosabb szereplőit.  2006-ban egy, az Akadémián rendezett konferencia keretében mutatta be a Magyariskola Programot, azzal a reménnyel „hogy egyszer majd lesz olyan magyar kormány, akinek a szórványban élő, beolvadó magyarok mentése deklarált céljává válik.”
Az Apáczai Közalapítvány a szamosújvári Téka mezőségi kollégium felépítéséhez a költségek 69 százalékával, összesen 44 millió forinttal járult hozzá és további 5 millió forinttal támogatta a képzési programjainkat, 9 millió forinttal pedig az eszközbeszerzést.
Régiónk, az erdélyi Mezőség számára a Csete Örs által irányított Apáczai Közalapítvány tevékenysége  az újrakezdést jelentette.  Sikerült kidolgozni egy közös stratégiát, ezt szakmai kutatásokkal alátámasztani és a régióban elkezdett oktatási programokkal egy konkrét esélyt adni az itt élő szórványközösségeknek. Esélyt az anyanyelven való tanulásra, a szociális hátrányok leépítésére, a szakmai oktatás fejlesztésére és a felnőtt-képző programok által az újonnan jelentkező szakmai igények kielégítésére.
Az Apáczai következetes támogatási stratégiája lehetővé tette a hosszú távú tervezést. A támogatottakkal szemben megnyilvánuló szakmai empátiájának eredménye a közös gondolkodás, munka volt.  Nemcsak egyszerű támogató, hanem partner a munkában.
Konkrétan a mi munkánkra és a programjaink által lefedett régióra, az erdélyi Mezőségre vonatkoztatva, azt tudjuk, hogy Csete Örsnél jobban még az itt élők sem ismerik ennek a régiónak az oktatási gondjait, az itt élők helyzetét, hisz jóformán minden kis Isten háta mögötti faluba ellátogatott.
Munkánkban az Apáczai Közalapítvány léte és Csete Örs tevékenysége a stabilitást, biztonságot és a merész tervezés lehetőségét jelentette. Köszönjük!

(Balázs-Bécsi Attila, Téka Alapítvány)

Minden vélemény számít!