Rónai András - Fejezetek a politikai földrajzból

Rónai András – Fejezetek a politikai földrajzból

2500 Ft

Termékleírás

>Betekintés a könyvbe<

A politikai földrajz a XIX. század végén születő, s a XXI. század hajnalán megerősödő, új szempontú csoportosítása és hasznosítása a földrajzi ismereteknek.
A politikai földrajz elsősorban a gazdaság- és a társadalomföldrajzzal van szorosabb kapcsolatban, s a társadalomtudományok felé közvetíti a földrajztudomány legkülönbözőbb területeinek eredményeit. E tudomány létrejöttének pillanatától arra hívta fel a figyelmet, hogy művelői kiemelt fontossággal még pontosabban tanulmányozzák a természeti keretek által nyújtott, földrajzi egységekbe foglalt államok történelmét. És lényegében ez is a politikai földrajz célja. A leszűrt összefüggésekből és kölcsönhatásokból eredményeket mutat fel, így segítve a politikusokat abban, hogy jó döntéseket hozzanak a bonyolult politikai helyzetekben.

Az 1948-ban összeállított munka máig érvényes megállapításai hátborzongatóan igazak és valósak, holott az alapgondolat Teleki Páltól származik, aki politikai elfoglaltságai miatt a munka összeállítását kiváló tanítványára, Rónai Andrásra bízta.

A könyvet gondosan olvasó hamar rájön, hogy a politikai földrajz elméleti alapjait tartja kezében, amelynek minden gondolata, megkutatott témája és eredménye mind-mind a gyakorlatra irányul. Olyan nélkülözhetetlen alap, amely történelmileg fogja át és rendszerezi hazánk és a Föld valamennyi államának, népének egységben értendő létezését.

A kánonikus alapmű egy emberöltő után jelenik meg újra! Előszót Dr. Rónai András tanítványa, Dr. Kőrösi Mária egyetemi docens írt.

Vélemények

Még nincsenek értékelések.

„Rónai András – Fejezetek a politikai földrajzból” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.