A Kráter kiskátéja, 2007 (Egy százalék a magyar kultúra jövőjéért!)

A Kráter Műhely Egyesület adószáma:
19667348-2-43,
számlaszám: 10200885-32611094-00000000)
Kérdés: Miért kérjük, hogy a Kráter Műhely Egyesületnek szánja 1 %-os adójövedelmét?
Válasz: Végóráját éli a világ minden sajátos kultúráját féltő emberiség. Tömegkultúrák, álkultúrák és konzumkultúrák áradása, a pénzvilág törvényeit követő kultúragazdaság mindenütt a világon, így Magyarországon is nagymértékben veszélyezteti a tradicionális értékeket folytató élő irodalmakat. Ebben a helyzetben kérjük, olvassa el a Kráter Műhely Egyesület céljaival egybeeső és hivatását megvalósító programunkat.

Kérdés: Akar-e bölcs és képzeletgazdag magyar és világ-gyermekirodalmat?
Válasz: A Kráter Műhely Egyesület kiadja Wass Albert gyermekmeséit és a bolognai Ibby-díjas Seherezádét kiváló grafikusok illusztrációival folyamatosan jelenteti meg.

Kérdés: Akarja-e segíteni az élő kortársnemzeti és világirodalmi tájékozódást?
Válasz: A Kráter Műhely Egyesület PoLíSz című havi irodalmi kulturális lapjának rovatai folyamatos és közösségi műhelymunkánk ékszereit tartogatja az Ön számára. Rovataink: A történelmi faggatása, Wass Albert emlékezete, Élő történelem, Világbeszéd, Merített szavak, Tájoló (kritika).

Kérdés: Akarja-e erősíteni a Kárpát-medencei magyarság és szomszéd népeinek kulturális együttműködését?
Válasz: A Kárpát-medencei Keresztkötődések sorozatunk évenkénti megrendezésével a Kráter Műhely Egyesület nemzetstratégiai feladatot teljesít. Alapszabálya szerint a mindenkori szórványmagyarság kulturális és szociális nehézségeinek megoldását is szorgalmazza. (A 2006-2007. esztendőben az erdélyi Mezőség civil esélyei programja keretében Wass Albert Földje címen filmet forgattunk, és kiadványainkkal a szétszabdalt régió euró-régióvá történő átsorolását kívánjuk előkészíteni.)

Kérdés: Akarja-e segíteni kultúrateremtő közművelődési programjainkat?

A Kráter Műhely Egyesület programjai:
– Ki népei vagytok? nevű diáktáboraink a határon túli magyar fiatalság történelemtudatát erősíti évenkénti rendszerességgel.
– Kráter a családért programunk keretében képzőművészek, előadóművészek és gyermekek találkozását támogatjuk.
– Kráter az élő irodalomért programunk keretén belül kortárs szerzők műveit jelentetjük meg és felolvasó körutakat szervezünk számukra (Gyurkovics Tibor, Balogh Elemér, Szappanos Gábor, Szirmai Péter, Turcsány Péter és mások népszerűsítésére).

A Kráter Műhely Egyesület és a PoLíSz folyóirat szépirodalmi pályázatokkal és díjakkal szorgalmazza új tehetségek felfedezését és alkotók elismertetését:
– Csengey Dénes-díj, a Kárpát-medence magyar szellemi egységének megteremtését segítő tudósok, újságírók, írók részére
– PoLíSz Gyulai Pál-díj több műfajban kiválót alkotó kortársaink részére.
– Wass Albert-díj az írót rendkívüli módon népszerűsítő riporterek, szakkutatók, előadók részére.

A Kráter Műhely Egyesület nemzeti történelmünk legnagyobb napjának tekinti 1956. október 23-át, amellyel a Trianonnal szinte halálra sebzett magyar nemzet etikai példát tudott adni nemcsak a XX. századnak, hanem az elkövetkezendő évszázadok nemzeteinek, népeinek is. 1948 és 1956 a szabadság nemzetévé tett minket.
Gérecz Attila verseskötetét minden év október 23-ára újra és újra megjelentetjük, nem hagyjuk feledésbe merülni a forradalom és nemzeti szabadságharc mártírjának emlékét.
A Kráter Műhely Egyesület kiadói programja folyamatosan jelenteti meg a Szovjetunióba elhurcoltak emlékiratait, a magyarországi gulágok híradásait és az ’56-os műegyetemi fiatalok visszaemlékezéseit. (Könyveink: Kővári Béla: Magyar holokauszt, Mészáros Sándorné: Elrabolt éveim a gulágon, Frivaldszky János: ’56 műegyetemistái, Beke Ferencné: Három év Hortobágy poklában ).
A Kráter Műhely Egyesület Wass Albert Életműve sorozata negyvenkét kötettel az Ön polcára is felkerülhet. Az író történeti és politikai írásait is keresse kiadványaink között!!
A Kráter Műhely Egyesület Németh László Szépirodalmi Életműsorozata már hat kötettel várja új olvasóit.
A Kráter Műhely Egyesület Re-Vízió sorozata eddig megjelent darabjai még kaphatók, és folytatása előkészület alatt áll (Mikszáth Kálmán, Gárdonyi Géza, Herczeg Ferenc, Gyóni Géza, Kuncz Aladár és Zathureczky Gyula munkáit Daday Lóránt – Székely Mózes és mások jelentős darabjai fogják kiegészíteni- ).

Kérdés: Áll-e újabb médiák meghódítása előtt a Kráter?
Válasz: Műhely Egyesület Kráter Hangtéka sorozata mp3-as, dvd-s és cd-s kazettákon jelenteti meg Wass Albert műveit és új kínálatunk a Kráter Filmtéka elindítása. Első darabja a Csontos János által rendezett Wass Albert földjén – mezőségi kilátások című 45 perces alkotásunk.

Kérdés: Hogyan ismerheti meg jobban a Kráter Műhely Egyesület tevékenységét?
– Kattintson honlapunkra: www.krater.hu.

(…)

Kérjük, szavazzon adója 1 %-ával
a Kráter Műhely Egyesület jövőjére és tevékenysége folytatására!
Adószámunk:
19667348-2-43
Számlaszámunk:
10200885-32611094-00000000 (K&H)

Minden vélemény számít!