Wass Albert népszerűsége az olvasó magyar nemzet dicsősége!

Wass Albert népszerűsége az olvasó magyar nemzet dicsősége!

(Turcsány Péter, a Wass Albert Életműve sorozat kiadójának levele a Zugló lapok olvasóihoz)

Wass Albert felébresztette a Csipkerózsika-álmát pihegő magyarolvasótábort. A számítógépek mellől a könyvekhez ültetett édesapákat,édesanyákat, gyermekeket, az egeret nyomogató ujjacskák ismét könyvetlapoztak és lapoznak és képzelődnek szebb, igazabb magyar életről. ANagy Könyv 2005-ös versenyében a 24. illetve a 32. hellyel díjazták azolvasók Wass Albert két felejthetetlen könyvét (A funtineli boszorkány,Adjátok vissza a hegyeimet!)
Wass Alberttel valóban a határon túl szakadt magyar irodalmiségeszményét emeljünk kortársaink látókörébe: Bánffy (Kisbán)Miklóst, Kós Károlyt, Kemény Jánost, Tamási Áront,Daday Lorándot, alias Székely Mózest, Dsida Jenőt és a többieket.A szobor- és park-tervező akarat „első az egyenlők közt” elvalapján emeli ki a 20. század prófétikus írói közül az Üzenet haza versköltőjét.
Ahogy Petőfi vagy Jókai szobraival egy a Szabadságharceszményében élő és küzdő korszakra, úgy WassAlbert megörökítésével az antifasiszta és antibolsevista íróimagatartás példájára kíván Zugló közössége emlékezni. Mertéletrajzi dokumentumok (Wass Albert: Voltam és már életrajziírások – Astor) és nagyszerű regények (Átoksori kísértet, Elvásik averes csillag) bizonyítják, hogy Zugló valóban nemzetközileg iselismert nemzeti példaképet állít kortársai és utódai elé.

Turcsány Péter
Kráter Műhely Egyesület elnöke,
PoLíSz főszerkesztő

Leave a Reply