Művészeti Szervezetek Nyílt Levele a Magyar Köztársaság Miniszterelnökének

„Tiltakozásunkkal is szeretnénk felhívni afigyelmet arra, hogy a művészeti közélet támogatása az állam valamennyipolgárának közös érdeke, mivel a támogatás a művészet valamennyiterületén a nemzet kulturális értékeinek megteremtését, valamintmegóvását segíti elő és szolgálja. A művészet, a művészek léte ésfennmaradási biztonsága kultúránk fennmaradásának biztonsága is.”

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök úr részére
Budapest

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

A magyar művészeti szervezetek aláírásukkal szeretnék hangsúlyozni akultúra területén kialakult tarthatatlan állapot miatti közöstiltakozásukat.
    Felhívjuk figyelmét arra, hogy a 2005. évre szóló,működési költségeinkre megítélt teljes összeget a Nemzeti KulturálisÖrökség Minisztériuma számunkra a mai napig nem utalta át. Ennél fogvaműködésképtelenné váltunk, tevékenységünk ellehetetlenült. Helyzetünketsúlyosbítja, hogy tervezett programjainkat sem tudjuk megvalósítani,mivel a Nemzeti Kulturális Alapprogram is visszatartja a nyertespályázataink pénzeinek kifizetését.
    A kultúra támogatásának összeomlásával fenyegetőállapotban a Nemzeti Kulturális Alapprogram ésszerűtlen átalakításafolyik, a művészeti területek szervezeteinek megkérdezése nélkül,véleményünk kihagyásával. Nem tudjuk elfogadni, hogy a művészetiközélet egésze bizonytalan, kiszámíthatatlan helyzetbe került. Amegoldást sürgető kérdéseinket, tiltakozásainkat a minisztériumválaszra sem méltatja, vagy olyan javaslatokat tesz a non-profitfeladatokat vállaló közhasznú szervezeteknek, amelyeket azokteljesíteni nem tudnak és amelyekre kényszeríteni bennünket felelőtlengondolkozásra vall.
    Tiltakozásunkkal is szeretnénk felhívni a figyelmetarra, hogy a művészeti közélet támogatása az állam valamennyipolgárának közös érdeke, mivel a támogatás a művészet valamennyiterületén a nemzet kulturális értékeinek megteremtését, valamintmegóvását segíti elő és szolgálja. A művészet, a művészek léte ésfennmaradási biztonsága kultúránk fennmaradásának biztonsága is.
    Kérjük Önt, hogy felelős miniszterelnökként ezt améltatlan állapotot szüntesse meg! Gondoljon arra, hogy egy EurópaiUnióhoz tartozó országban ilyen helyzet nem alakulhat ki.
    Kérjük és figyelmébe ajánljuk a tagországok gyakorlatának alkalmazását a kultúra területén!

    Megértését köszönjük és várjuk azonnali intézkedését!

2005. szeptember 7.

Alternatív és Független Színházak Szövetsége, Belvárosi MűvészekTársasága, Erdélyi Magyar Írók Ligája, Fiatal Iparművészek Stúdiója,Fiatal Írók Szövetsége, Folyamat Társaság, Írók Szakszervezete, KaposArt Képzőművészek és Iparművészek Egyesülete, Képzőművészek,Iparművészek és Művészeti Dolgozók Szakszervezete, „Kisgrafika BarátokKöre” Grafikagyűjtő és Művelődési Egyesület, Kazinczy Ferenc Társaság,Könyves Szövetség, Kráter Műhely Egyesület, Madách Irodalmi Társaság,Magyar Festők Társasága, Magyar Fotóművészek Szövetsége, MagyarGrafikusművészek Szövetsége, Magyar Illusztrátorok Társasága, MagyarÍrók Egyesülete, Magyar Írószövetség, Magyar Kárpitművészek Egyesülete,Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége, Magyar Képzőművészekés Iparművészek Társasága, Magyar Képzőművészek és IparművészekTársaságának Szövetsége, Magyar Művészeti Műhely Társaság, MagyarRézkarcolók és Litográfus Művészek Egyesülete, Magyar SzínháziTársaság, Magyar Szobrász Társaság, Magyar Táncművészek Szövetsége,Magyar Vízfestők Társasága, MAMŰ Társaság, MASZK OrszágosSzínészegyesület, Móricz Zsigmond Kör, Nemzetközi Kepes Társaság, PéterPál Művészeti Egyesület, Symposion Társaság, Szentendrei Vajda LajosStúdió, Szinyei Merse Pál Társaság.

Leave a Reply