Wass Albert egy híján 100. éve született!

Wittner Mária: 1956 hűsége és Wass Albert emléke közösen követel emberi, igazságos és magyar jövőt

A Duna menti Verőce település emléket állított a Hét vezérbejövetelének, Géza fejedelemnek és a templomkert alatti téren Wass Albertnek.Utóbbi, 2005. decemberében történt szoborállításával immár kimondható, hogyössznemzeti ünneppé tette a Dunakanyar e kiváltságos pontját.
Az idei koszorúzást január 6-án a jövő évi 100. születésnapiévforduló első, sikeres főpróbájának tekintették a szervezők s a résztvevőkegyaránt. Az ünnepi szónokok, közöttük Cselényi László, a Duna TV elnökehangsúlyozta, hogy a magyar nemzet méltóságának és összetartozásának próbájalesz már ez az esztendő is Wass Albert emlékének hű ápolása terén. A jövőrebekövetkező jubileumra felkészültnek és egységes érzületűnek kell lennie ahatáron inneni és túli magyarságnak.
Ferenczi Csongor színművész feledhetetlen fohászként szavalta el az Üzenet haza című költeményt, amelyet a magyar nép és egyben a magyar emigráció legsúlyosabb napjaiban, 1948. március 15-én írt a "Hontalan magyar".
Wittner Mária szabadságharcos és országgyűlési képviselő beszédében hangsúlyozta, hogy 1956 hűsége Wass Albert emléke közösen követel emberi, igazságos és magyar jövőt!
Bartha László tiszteletes a Maros menti Holtmarosról az erdélyi magyarság megkövetésére szólította fel Magyarország mai vezetőit, hogy az EU-ba csatlakozó magyarság egységében megmutatkozhassék a remény, az erő és a jövőbe vetett hit.

A közel egy órányi koszorúzási ünnep után a Faluház adottlehetőséget, hogy Turcsány Péter, Kölcsey-díjas író, a Kráter Műhely Egyesületelnöke, Wass Albert legjelentősebb magyarországi kiadójának vezetője az író történelemfelfogását ismertetesse. A teltházas program többször nyíltszínű tapssal jutalmazta az előadót és feleségét, a mezőségi és csángónépdalokat éneklő Szutor Ágnest.
A Kráter Kiadó új, decemberi könyveivel folytatta az íróbemutatását: az Igazságot Erdélynek! (Justice for Transilvania!) és a Népirtás Erdélyben címűtörténelmi dokumentumkönyvek kendőzetlenül és tudományos hitelességgel tárjákfel Erdély múltját, Trianon utáni traumáját és a Ceausescu alatti kulturálisgenocídium társadalmi tragédiáit. (A munkákat a kolozsvári születésű Kovács Attila Zoltán honosította magyarra.)
Turcsány Péter szavai egyszerre adnak feladatot ésbíztatást:

„Wass Albert jelentőségének felismerése csak a Kárpát-medencei magyarság jogainakelismerésével és helyreállításával történhet meg! Reményeink szerint a jövő évi írói jubileumra való felkészülésegyben nemzeti megerősödésünk évét is jelenteni fogja!”

Kráter-press

Leave a Reply