Wass Albert a bécsi Pazmaneumon

Wass Albert 1964-ben

 

 

A bécsi Pazmaneum meghívásáraWass Albertről tartott előadást Kovács Attila Zoltán, a Kráter főszerkesztőjenovember 18-án. A kétórás előadás fő kérdésköre Wass Albert recepcióesztétikájavolt, valamint az író kevéssé ismert irodalomszervező munkája. Kovács Attilaelmondta: egy évtizeddel ezelőtt Wass Albert neve ismeretlen voltMagyarországon, köszönhetően a múlt rendszer politikailag felülbírált irodalmikánonjának, és sajnos ma sem foglalhatja el méltó helyét Wass Albert a magyarírók panteonjában. Az olvasói befogadás ezzel szemben teljes mértékbenváltozott, az író műveinek megjelentetését nagy érdeklődés kíséri immáron évekóta.

Wass Albert a nyugati magyarirodalom – az illyési ötágú síp „egyik hangja” – vezéregyénisége volt, páratlanirodalomszervezői munkája (könyvkiadó alapítás, folyóiratok megjelentetése,Erdély-történeti könyvek angolra fordítása és terjesztése stb.) Kazinczy, Széchenyi és Kós Károly közéletitevékenységére emlékeztet. Ismeretes: az Amerikai Magyar Szépmíves Czéh éppenaz erdélyi szervezet mintájára alapult, és adott ki mintegy félszáz címet azévek során.

Az emigrációban Wass Albertirodalmi-esztétikai értelemben nem változott, ahogyan témája is örök: Erdély ésa Mezőség, talán egy kivétellel: az Elvész a nyom igazi kelet-közép-európai,bravúros cselekményszövésű „modern” regény. Ha angolul írta volna meg, akkorThornton Wilder minden bizonnyal ismeretlen író lenne!

Az előadáson igen sokat megtudhattunkaz egyes művekről, az életműről, valamint az erdélyi kultúra viharverteévtizedeiről.

Leave a Reply