Népben, nemzetben

Az ismert művelődésszociológus és kisebbségkutató jelen kötete műfajilag sokszínű, hiszen többek között tanulmányok, cikkek, vélemények és interjúk sorakoznak fel egymás után a nép, a nemzet, nemzetiség, hazafiság témakörét körüljárva. Ami szerves egységgé olvasztja a beválogatott írásokat, az a tematika és a földrajzi körülhatároltság. A Kárpát-medence együtt élő népeinek, nemzetiségeinek a múltja és jelene, társadalmi és kulturális viszonyai sokszor e közösségek kirajzolható jövője és esélyei.
Székely András Bertalan számára a kölcsönös tolerancia, többség-kisebbség, határon túli magyar és hazai kisebbségi ügyekben a kettős mérce alkalmazásának elvetése erkölcsi kiindulási pont, miszerint megőrizendő értéknek tekinti a kisebbségi sorban született szellemi teljesítményeket, a szomszédos kultúrák interetnikus és interkulturális egymásra hatását a különbözőség és a kulturális sokszínűség hosszú távú fennmaradását – hangzott el a könyvbemutatón.

A kötet három alappillére, fejezetre oszlik. Az első, Górcső alatt címet kapta, melyben nagyobb terjedelmű tanulmányai kaptak helyet. Itt olvasható a kiadó PoLíSz folyóiratának Gyulai Pál díjával jutalmazott Trianon dolgozata és a rendszerváltás előtti Romániában és Csehszlovákiában használt történelem tankönyvek összehasonlító elemzése. A második fejezetben konferenciákon és kulturális eseményeken elhangzott beszédeket fűzi egy csokorra, míg a harmadik részben a Kárpát-medencében élő népeket bemutató könyvek recenzióit olvashatjuk.

A kötetet a szerzőnek „Az én hazám” című rádióműsorban elhangzott vallomása és édesapjától kapott erkölcsi, szellemi örökségének összefoglalása keretezi.

Leave a Reply