Wass Albertről május 4-én dönt a bíróság

W. A. 1943Május 4-én dönt a Kolozsvári Törvényszék Wass Albert perújrafelvétele ügyében. Az ügyészség azt indítványozta, utasítsák el a kérelmet, mert nem történt új esemény az ügyben. Wass Albertet 1946-ban ítélte halálra a népbíróság.
A Kolozsvári Törvényszék csütörtökön tárgyalta a Wass Albert utódait képviselő dr. Kincses Előd marosvásárhelyi ügyvéd által benyújtott perújrafelvételi kérelmet. Kincses a Népújságnak nyilatkozva elmondta, hogy a törvényszék melletti ügyészség kérte a kérelem elutasítását, arra hivatkozva, hogy az ügyvéd által beterjesztett újabb dokumentumok nem jelentik azt, hogy az üggyel kapcsolatban új események történtek. A bírói tanács május 4-én hirdet ítéletet a perújrafelvételt illetően. „Ha elutasítják a kérelmet, fellebbezést adunk be" – nyilatkozta az ügyvéd.
Wass Albert írót 1946-ban ítélte halálra a Kolozsvári Népbíróság, ennek az ítéletnek a felülvizsgálatára és Wass Albert felmentésére irányul a perújrafelvételi kérelem. Kincses Előd ügyvéd szerint olyan új, Wass Albert ártatlanságát igazoló dokumentumokra bukkantak, amit a bíráknak figyelembe kellene venniük és helyt kellene adniuk a perfelújítási kérelemnek.
(2007-04-27, Népújság)

Hírkiegészítés (Részlet Turcsány Péternek egy cegei aszonnyal készített 2007 áprilisi interjújából, a felvétel a Kráter Műhely Egyesület birtokában van):

Amikoráthoztak négy személyt, két oláhot, két zsidólánykát. Mit mondtak? Mertgondolom maga nem emlékszik arcokra, de a családot ismerte.

– Azttudom, hogy mikor hozták őket ide, de nem Schillinghez vitték.

Sillingbárónak a vadászkastélya… 

– Itten aCsobánkánál? Csobánkának hívják, úgy mondták neki mindig. Lehet, hogy ottvoltak, nem tudom, de elég szomorú volt, nem kellett volna.

Mitmondtak? 

– Szökevényekvoltak..

Kollaboráltaka románokkal. 

–Hazaárulóknak nyilvánították őket, de ez inkább egy olyan bosszú volt.

Bosszú?Kinek a bosszúja? 

–Valakinek a bosszúja, de hogy kinek, nem tudom, mert a katonaság s ezek nemtudhatták, hogy ők mit csináltak, s hogy volt. (Szerencsétleneket itt lőtték le…)

Szándékosantetszik elhallgatni, hogy bosszú volt? 

– Ezt nemmondta nekem senki, csak úgy gondolom én, mert mondták azután, hogy hát őket (akatonákat) nem nagyon érdekelte volna az ilyesmi, de itt Endre gróf volt aközbenjáró, a szentgotthárdi.

Esetlegtetszene ezt tanúsítani, hogy Endre volt és nem Albert? 

– Albertsemmi szín alatt nem.

Miértnem lehetett Albert? 

– Nem,nem ő volt. Azért, mert nem volt itthon.

Esküalatt tetszik vallani, hogy ezt hallotta? 

– Ezthallottam és ezt tudom, Mert akkor Albi gróf nem volt itthon. Visszaemlékszem,hogy ő nem volt itthon, ő a katonaságnál volt, és mindenki Endre grófotgyanúsította. De hogy igaz volt vagy nem volt igaz, tizenhárom éves gyerek mittudhat? Csak amit hall. Nem lehet tudni.

Úgyérzem, hogy végre kimondta azt, hogy ha van is köze a Wass családnak agyilkossághoz, akkor Wass Albert írónak, a környék kedves Albi grófjánakkizárt, hogy legyen köze ehhez a gyilkossághoz.

– Nincsis, Albi grófnak tudom, hogy nincsen. Itt Endre gróf volt a minden. Albi grófnem sokat tartózkodott itthon. 

Leave a Reply