Kráter Műhely Egyesület Kulturális Hírlevele és programajánlója 2006/III. szám, március 7.

A tartalomból:
– Megjelent a PoLíSz 92. márciusi száma
– Wass Albert emlékművet avattak Tiszaföldváron

Programajánló:
– Filmvetítés Wass Albert életéről
– Irodalmi délutánok a Kráter Könyvesházban

Megjelent a PoLíSz 92. márciusi száma

MOTTÓ: „Llosa annak ajánlható, aki segítséget remél ahhoz, hogy azembert, önmagát és az életet jobban megértse, a vele és bennetörténteket eredményesebben feldolgozza. Annak való, aki változni akar.Aki nem nyugszik bele helyzetébe: viszonyába önmagához és az őtkörülvevő világhoz.”

(Wertán Balázs: A történet és én)

Mario Vargas Llosa 80 éves: Wertán Balázs esszéje – Hoppál Bulcsú azIszlámmal történő párbeszéd szükségességéről – Antal János aközépkelet-európai szegénységről – Wass Albert Dálnoki Veress Lajosvezérezredesről és báró Huszár József vértanúról – Kósa Csaba a KurszkiKormányzóság volt teljhatalmú uráról – Bertha Zoltán a transszilvánlélekmentőkről: Kós Károlyról és Benedek Elekről – Az unokaöcss anagybácsiról: Edward emlékezik Samuel Beckettre (Török Gábor fordítása)– Madarász Imre az olasz filozófus, G. Gentile meggyilkolásáról –BuSzabó Dezső, Bene Zoltán, Böröndi Lajos, Burján Emil, Corneli Câltea,Ébert Tibor, Győrffy Attila, Kürti László, Lukáts János, Mohácsi Árpád,Payer Imre és Hajóssy János fordításában Le Clézió munkái

Wass Albert emlékművet avattak Tiszaföldváron
Hosszas huzavona után a tiszaföldvári református templom kertjében talált otthonra a Szíki
 Károly egri színművész kezdeményezésére készített WassAlbert-emlékmű. Az író halálának évfordulóján – február 17-én –rendezett ünnepség egyik díszvendége és szónoka Turcsány Péter a KráterMűhely Egyesület elnöke volt.

Irodalmi délutánok a Kráter Könyvesházban

2006. március 8. (szerda) délután 16 órától
Hankiss János: Európa és a magyar irodalom című tanulmányköteténekbemutatója. „Európa és a magyar irodalom annyit jelent, hogy irodalmunknyugati értelemben vett irodalom s igazi értékét és szerves funkcióitebből a szemszögből is meg kell mérni. De ennek a megmérésnek igaziértelme csak azzal a föltevéssel lehet, hogy irodalmunk magyar.” – Akötetről ifj. Hankiss Jánossal (a szerző fiával) Kovács Attila Zoltánfőszerkesztő beszélget.

2006. március 22. (szerda) délután 16 órától
Mezey László Miklós: Felelős irodalom című kötetében azt keresi, hogy afelvidéki magyar irodalmi művekben miképpen inspirálja az elszakadtnemzetrész a maga irodalmát, és az irodalom miként szolgálja nemzetét.A kötet elsősorban a trianoni döntés és az 1990-es évek közöttifelvidéki magyarság mába érő történeti kérdéseire hangolja az olvasóifigyelmet. A szerzővel Kovács Attila Zoltán a Kráter Műhely Egyesületkiadói főszerkesztője és Lukáts János író beszélget.

2006. március 29. (szerda) délután 16 órától
Herczeg Ferenc: A gótikus ház című önéletrajzi kötete az elsővilágháború kitöréséig számol be a szerző életútjáról és persze akorszak legjelentékenyebb eseményeiről is. Herczeg lévén nemcsak akorszak „írófejedelme”, hanem országgyűlési képviselő is, igen pontoslátleletet ad a Monarchia utolsó évtizedeiről. A könyvet Furkó Zoltánés Lukáts János mutatja be.

MINDEN ÉRDEKLŐDŐT SZERETETTEL VÁRUNK!

Leave a Reply