25 éves a Kráter (Kovács Dániel interjúja Turcsány Péterrel, Könyvhét, 2014 június)

A Könyvhét június számában jelent meg Kovács Dániel interjúja:

– Negyedszáz év! Négyszáznál is több könyv. Hogyan készül a Kráter Kiadó a születésnapi ünnepségre? – kérdeztük Turcsány Pétert, a kiadó vezetőjét.

– Temérdek munkával. 30 sorozatunk közül a legimpozánsabb az Aranyrög könyvtár, melynek 30. kötete Herczeg Ferenc: A Fehér Páva c. regénye, egy fiatal lány párválasztási dilemmáiról szól. Pergő párbeszédek, és árnyalt társadalomelemzés jellemzi az írónak ezt a munkáját is, akárcsak a sorozatban már korábban megjelent másik három művét, az Északi fény-t, az Ádám, hol vagy?-ot és Az élet kapujá-t. Az író önéletrajzi regénye, A gótikus ház egy másik sorozatban, a Re-Vízió-ban jelent meg.

– Mit takar a sorozat neve, Aranyrög Könyvtár?

A kommunista diktatúra szándékosan elhallgatott vagy elhallgattatott bizonyos szerzőket, de mi nekiláttunk a földbe tiport aranyrögök felszínre hozásához. Változatlanul fontos a Kráter Kiadó számára a magyar szépirodalmi értékek újrafelfedezése, a szocreál kánonokból kiszorult szerzők és regények bemutatása!

– Mely írókra gondol?

– Eddig megjelentettük Szabó Dezső, Berde Mária, Gulácsy Irén, Makkai Sándor, Markovits Rodion regényeit, de kaphatóak még a sorozat további sikeres kötetei, a két világháború közti felvidéki írók sorsregényei: Neubauer Pál A jóslat, Szombathy Viktor És mindenki visszatér…,Tamás Mihály Két part között fut a víz, Darkó István Deszkaváros és Vécsey Zoltán Síró város c. könyve, ez utóbbi Kassa város viszontagságait mutatja be az 1919-es cseh megszállás és a vörösterror hónapjai alatt. Kiemelkedő alkotás a sorozatban Rab Gusztáv Belvedere c. nagyregénye, melynek fordulatos szerelmi cselekménye az 1. bécsi döntés alatti időkbe kalauzolja az olvasót. Nem véletlen, hogy az emigrációba kényszerült író művei később francia, angol és német nyelven is megjelentek. Érdekes sorskérdéseket feszeget az Alibi c. regényében Asztalos Miklós kiváló, de kevésbé ismert író: milyen mértékben irányítja az egyén az életét, vagy sorsa eleve elrendeltetett? Indig Ottó Kánikula c. regénye hasonlóan izgalmas problémakört tár elénk: megakadályozható-e egy ferde hajlamú személy sorstragédiája? Szívszorítóan megható Gárdonyi Géza Az öreg tekintetes c. kisregénye, akárcsak Szenteleky Kornél Isola Bellája, vagy Tormay Cécile Ősi küldött-je.

– Milyen egyéb meglepetésekkel készült a Kráter Könyvkiadó a 85. Könyvhétre?

– Megújult, új formátumban vehetjük kézbe a Belső Tárlat sorozatunkat. Csavarga Rózsa belsőépítész Belső színtérkép című könyve egyszerre személyes vallomás, és a színek és terek esztétikai elemzése.

Költők/Városok sorozatunk új darabja a Krakkó Arcai városfotókkal illusztrált kötetünk, melyet Zsille Gábor a saját verseiből és három lengyel költő (Zagajewski, Maj és Nowakowska) műfordításaiból állított össze. Igazi verses városnézés!

D. Kenese Erzsébet Honfoglalók című kötetével folytatjuk a Kráter Ifjúsági Könyvek sorozatát. Az írónő érdekfeszítő cselekményszövését már megismerhettük az Aranyrög Könyvtár sorozatban megjelentetett A fegyvertelen katona c. művében; itt az Álmosfia Árpád vezette magyarság kalandos és tanulságos útján vezeti végig olvasóit a levédiai Etel-köztől a Kárpát-medencéig.

Kosáryné Réz Lola Regénytára sorozatunk jubileumi köteteit most elsősorban az írónő szülővárosa, Selmec élményköréből válogattuk: az Excelsior és a Távoli kék hegyek (9. kötet) eseménydús, izgalmas cselekményszövése bemutatja a szerző felmenőinek kalandos életútját a világosi fegyverletételtől a millenniumi évekig; a Selmeci diákok (10. kötet) című nagysikerű regény pedig egy, a selmeci akadémián tanuló francia diák magyarrá válásának történetét meséli el. Ebben a kötetben kapott helyt a Tündérkastélyt álmodtunk mi régen című versválogatás, ennek kiemelkedő darabja az Éjjel c. költemény, mely Felvidék elcsatolásának borzalmát írja le, drámai pontossággal.

– A tavaly elindított Mesepolc című sorozatnak lesz-e idén is folytatása?

– Igen, Lukáts János Tücsök lovag meséi c. példázatos állatmeséi a 4-8 éves korosztálynak szólnak, benne Borsódy Eszter igényes és kedves grafikái gyönyörködtetik az ifjú olvasókat.

– Még milyen könyveket kínál a Kráter Kiadó a legkisebbeknek?

– Wass Albert Erdők könyve, Tavak könyve, Hun és Magyar mondák, illetve a Magyar népmesék sorozat több mint 50 féle kötetével várjuk a legkisebbeket.

– Úgy tudjuk, más újdonságokról is szólhatunk?

– Igazi csemege az Együtt jobb! – Nemzetiségi szépirodalmak Magyarországon c. antológia, Sutarski Konrad szerkesztésében, mely a hazánkban élő tizenhárom nemzeti és etnikai kisebbség legjobb novelláit, képzőművészeti alkotásait gyűjti egybe. Olvasóink kérésére újra megjelentettük vitéz Kollányi Károly Kárpáti trilógia c.

igazságkeresését: a Kárpát-medence Európában, a Régi felvidékünk magyar múltjának elrablása és a Trianoni boszorkánykonyha tényfeltáró, hiánypótló erővel bírnak.

Akik eddig nem tudtak hozzájutni, most elolvashatják Ambrus András: Székely Trianon című kulcsregényét a székely erdőközösségek szétveréséről, és Beke Ferencné: Három év Hortobágy poklában c. szenvedéstörténetét a kitelepítettekről.

– Mit ajánlana egy nyaralásra induló olvasónak?

– Gyurkovics Tibor 7fátyol életműsorozatunk most megjelenő, 11. Mindennapi szerelmünket add meg nekünk ma c. kötetét, melyben az író irányt mutat nekünk érzelmi kérdéseinkben, és ennek párdarabját Ne szeress, ne szeress c. regényt.

Minden vélemény számít!