A viadukt tövében… Biatorbágyi beszélgetés irodalomról, művészetről (Lukáts János és Czigány György új könyveiről)

Május 13-án baráti hangulatú, kötetlen beszélgetésre került sor a biatorbágyi Karikó János könyvtár olvasói és meghívott íróvendégei között. Uzonyi Edit, a könyvtár vezetője már többször teremtett alkalmat hasonló eszmecserére, ezúttal a Hungarovox kiadót és munkatársait látta vendégül. Kaiser László, a kiadó vezetője ismertette a Hungarovox történetét, majd bemutatta beszélgetőtársait: Czigány Györgyöt és Lukáts Jánost.


A bevezető szavak után elsőként Lukáts János számolt be saját könyvtárosi múltjáról, írói munkássága kibontakozásáról, és arról a két esztendőről, amelyet a berlini Humboldt Egyetemen töltött magyar lektorként. Beszélt ezután „Ez légyen ostorod…” című történelmi levélregényéről, amely Rákóczi fejedelem és a rodostói bujdosók világába vezet, valamint a Vadliba voltam én is… című, a Könyvhétre megjelenő verskötetéről (az utóbbi a Kráter kiadónál látott napvilágot).
Czigány György felelevenítette a Magyar Rádió zenei műsoraihoz fűződő évtizedes kapcsolatát, beszélt az interjúkról, amelyeket a XX. század olyan jeles íróival készített, mint Pilinszky János vagy Illés Endre. A sok műfajban alkotó író Győri Te Deum című, a közelmúltban megjelent kötetében a Duna-parti nagyvároshoz fűződő emlékeit kötötte csokorba, a Keresztény élmény, magyarság című könyvben pedig tanulmányait, töprengéseit gyűjtötte össze (az utóbbit a Szent István Kiadó jelentette meg).
A hallgatóságot jobbára a biatorbágyi iskola tanárai és diákjai alkották, akik egy sor kérdést tettek fel az alkotóknak. Az értelem és az érzelem szerepéről érdeklődtek a művek létrejöttében, az ötlettől a megvalósulásig eltelt időről, – a megkérdezetteknek nem volt mindig könnyű a válaszadás.
Szóba kerültek a kisebb és nagyobb magyarországi városi és községi könyvtárak, szerepük az ifjúság olvasóvá nevelésében, de az olvasás és a vizuális médiumok kapcsolatáról is ejtettek szót. Kaiser László a könyvtáros társadalmat „a magyar kultúra aprószentjeinek” nevezte. A beszélgetés résztvevői a szerzőknek a közelmúltban megjelent és a közeljövőben megjelenő könyvei közül a helyszínen vásárolhattak. A szerzők mintegy húsz kötetet láttak el aláírásukkal és ajánlásukkal.
-nos

Minden vélemény számít!