Zsille Gábor, ADAM ZAGAJEWSKI, BRONISŁAW MAJ, EWA ELŻBIETA NOWAKOWSKA - Krakkó arcai

Zsille Gábor, Adam Zagajewski, Bronisław Maj, Ewa Elżbieta Nowakowska – Krakkó arcai

2400 Ft

Költők / Városok sorozat 2.

Termékleírás

Mondhatnánk, ZSILLE GÁBOR a magyar-lengyel kulturális együttműködés, sőt, egymásrautaltság kifejező személyiségévé vált az utolsó években. Antológiánk kétszeresen is a költő krakkói élményeire épít.
Először: a versei által megidézett kulturális és közösségi helyek, költők és történelmi személyiségek, valamint ma élő hétköznapi emberek és szeretetre méltó állatok felidézésében. A város időtálló szépségei természetesen igazodnak az ott lakók emberi méltóságához és közvetlen kedvességéhez.
Másodszor: a kötet szerzői közt felsorakoztatott, barátként is megismert három lengyel költő nagyszerű alkotásaiból merít műfordításaiban.

A 68-as nemzedék egyik emigráns, majd Krakkóba hazatérő vezéralakja, ADAM ZAGAJEWSKI válik krakkói verses utcajárásunk kalauzává. A világhírnévre szert tett, lendületes, és a történelemre tárt tekintetet vető költő a mai világlíra kiemelkedő darabjait írta meg krakkói fogantatású verseiben.
A kötet második költője BRONISŁAW MAJ, bár Lodz városában született, 1972-től él a szeretett Krakkóban. A közvetlen beszédhez közeledő lírája a hűség költőjévé teszi. Hűség a hangvételben, hűség a Jagello Egyetem polonisztika tanszékéhez, ahol a kortárs irodalom professzora, és hűség a diákokhoz, a jövő nemzedékeihez. 2003-ban jelent meg Lengyelországban Elégiák, gyászdalok, álmok címmel válogatott verseinek gyűjteménye. Ezekből válogatta a városhoz kötődő legszebb lírai darabjait a fordító.
EWA ELŻBIETA NOWAKOWSKA az 1970-ben született költőnemzedék képviselője műfordítónként is kiválót alkotott, de számunkra a Krakkó templomainak szánt ciklusa néhány darabjával mintegy megkoronázza verses városjárásunkat. Thomas Merton trappista szerzetes írásainak fordítója maga is az áhítat érzésével azonosulva csodálja Isten, természet, ember és művészet krakkói megnyilvánulásait.

Vélemények

Még nincsenek értékelések.

„Zsille Gábor, Adam Zagajewski, Bronisław Maj, Ewa Elżbieta Nowakowska – Krakkó arcai” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.