Vasas Népi gyógyászat

Vasas Samu: Népi gyógyászat – második kiadás

2500 Ft

A kultuszkönyvnek számító, erdélyi kiadású eredeti mű teljes szövege korabeli képi illusztrációkkal és Hoppál Mihály mai, a legújabb kutatásokon nyugvó bevezetőjével jelenik meg.

Termékleírás

„A népi gyógymódok hatékonyságát, törvénytelenségét és indokolatlanságát már jó ideje vitatják. A pró és kontra vélemények tüzében, de ettől függetlenül – a megbélyegzés tényét és veszélyét túlélve – a népi tudat mélyére alászállva és megbújva e gyógymódok évezredeket vészeltek át anélkül, hogy meg lehetett volna semmisíteni. Észrevétlenül öröklődtek át elődökről utódokra. Az életmód változása, az erőteljes, gyors szociális és kulturális mutációk, amelyek az utolsó 30–40 évben végbementek, az ilyen jellegű ismeretanyag eltűnését sokkal inkább siettetik, mint az előző idők hosszú évszázadai.” Holott a folyamat mögött fel-felbukkannak már az egészséges tendenciák, vagyis reménykedhetünk abban, hogy újra rájön az emberiség: a leghatékonyabb és legjobb patika (még mindig) maga a természet, csak tudatlanságunk és a médiafelhajtás okán elfelejtjük az ősök „tanítását”.
*
A néprajzi kutatásokat összegző mű alapos áttekintést nyújt Kalotaszeg népi gyógyászati világáról. Az egyes gyógyítók eljárásait és a különböző betegségcsoportoknál alkalmazott természetgyógyászati és egyéb népi gyógymódokat, ma már különösnek számító „terápiákat” egyaránt górcső alá veszi. A kultuszkönyvnek számító, erdélyi kiadású eredeti mű teljes szövege korabeli képi illusztrációkkal és Hoppál Mihály mai, a legújabb kutatásokon nyugvó bevezetőjével jelenik meg.

Vélemények

Még nincsenek értékelések.

„Vasas Samu: Népi gyógyászat – második kiadás” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

RÉSZLET A KÖNYVBŐL