Székely Mózes (Daday Loránd) - Csütörtök

Székely Mózes (Daday Loránd) – Csütörtök

2300 Ft

Termékleírás

>Betekintés a könyvbe<

A Kráter Műhely Egyesület két évvel ezelőtt, 2007-ben indította el DADAY LORÁND (1893-1954) – a háború után tudatosan háttérbe szorított, aztán a későbbi évtizedekben méltatlanul elfeledett – életművének újbóli kiadását. Elsőként az Egy régi udvarház árnyékában című laza novellafüzér köré szőtt regénye, és az addig nyomtatásban még kiadatlan, A térkép című drámája jelent meg. Ezt követte a szakmai körökben és a közvélemény által is talán legjelentősebbnek ítélt, francia nyelvű kiadásakor komoly nemzetközi visszhangot is kiváltó regénye, a Zátony, amely a Kié az ország című drámájával együtt látott napvilágot, egy közös kötetben.

Az eredetileg 1935-ben, a Révai Kiadónál megjelent Csütörtök című regénye nem folytatása, inkább más szemszögből való újramesélése a Zátonyban (1931) már napvilágot látott erdélyi eseménytörténetnek. Mondhatni: iker-regények. A Csütörtökben főhősünk kezébe kerül egy régebben megírt, írói álnevet használó szerző kézirata, amelynek hősei egy – a háború idején látását vesztett – megvakult magyar tüzértiszt és Wotan nevű németjuhász kutyája. (Minő beszédes utalás saját magára, Székely Mózesre és a Zátonyra!) Rájön, hogy a kéziratban szereplők valós figurák, hiszen évekkel ezelőtt személyes kapcsolatba került velük. “Azt hitte, nem találkozik többet velök. És most… most, mikor tovább készül, ez a vak ember újra elétoppan, hogy orkánként az erdélyi magyar sors halálcsíráival szórja tele az útját?…ebben a munkában a magyar sors művészi formát talált, a mű azonban nem teljes…” (Lásd a Zátony által átfogott történetet.) “…csak magyar sorsról beszélt, ebben az országban pedig a magyar és a román sors még a történet előtti időben összekapcsolódott, kentaurikus módon fonódott össze és ezért egymástól nem szakíthatók el.”
Nos, ez a hiányérzet dolgozott az íróban, és sarkalta arra, hogy most az erdélyi románság szempontjából, a főhős és családjának szemszögéből, életük alakulását követve láttassa egy rendkívüli, példátlanul sivár hangulatú, megrázó, helyenként torokszorító regényben Erdélynek a pusztulás felé – hol viharosan, hol csendesen – sodródó sorsát, amelynek vészt jósló, figyelmeztető jelei már az I. világháború idején észlelhetőek, érezhetőek, de majd a két háború közötti időkben teljesedik ki. A regény egyik kulcsfigurája főhősünk megkérdőjelezhetetlen erkölcsű, a politikai és a magánélet területén is megingathatatlan etikájú ügyvéd édesapja, akit példamutató morális tartásáért méltán tisztelnek a legszélesebb körben románok és magyarok egyaránt. Akiről a szintén szilárd erkölcsi alapokon álló politikai ellenfele, a magyar rendőrfogalmazó tiszt mondja ki, hogy “önnél különb román a földkerekségen nincs több!” Az apa fogalmazza meg keserűen az évszázadok óta itt élőkre váró reménytelen jövőt: “Romániának éppen úgy kell Erdély, mint Magyarországnak, de nem kellünk mi, nem kellenek az erdélyiek.”
Előszó: Gáspár György

Vélemények

Még nincsenek értékelések.

„Székely Mózes (Daday Loránd) – Csütörtök” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.