Soltész Márton - Működés

Soltész Márton – Működés

2500 Ft

Tanulmányok, kritikák, előadások, jegyzetek

Termékleírás

>Betekintés a könyvbe<

2009 és 2012 között tartott középiskolai, egyetemi és konferencia-előadásait, valamint a jelzett időszakban írt tanulmányait, esszéit, kritikáit, utószavait, lektori jelentéseit és újságcikkeit gyűjtötte csokorba az idén huszonhatodik évébe lépő szerző. A Fűzfapoétika munkacímű pályázati anyag keretes szerkezetében két Nabokov-tanulmány eszmei és poétikai határai közt vonul föl a kötet kétségtelenül heterogén, ám a kritikus alma materéhez, a békéscsabai Bárka folyóirathoz méltóan plurális szemléletű, polivalens szöveganyag.
Külön blokkot képeznek a Csalog Zsolt, Bodor Ádám, Turcsány Péter, Szász László, Zsávolya Zoltán, Kiss Judit Ágnes és Potozky László műveit tárgyaló prózaelemző írások, ahogyan a József Attila, Pilinszky János, Szervác József, Gergely Ágnes, G. István László, Ughy Szabina és Orgoványi Anikó költészetének fogadtatásáról, taníthatóságáról, zenei és szemantikai teljesítményéről szóló kisebb-nagyobb írások is. A középső etapban kaptak helyet a legújabb tan- és szakkönyveinkről, irodalomtörténeti szintéziseinkről írott tárgyilagos bírálatok, valamint – immár a záró ciklusban – a társművészetek (a zene, a színház és a képzőművészet) egyes alkotóit és jelenségeit felfedező/újra felfedező cikkek mellett az életmód aktuális kérdéseire koncentráló szinkron problémafölvetések.
Az írások többsége – egy-két újabb szöveget, illetve antológia- és kötetközlést leszámítva – magyarországi és felvidéki kulturális és szakfolyóiratok hasábjain látott napvilágot.
A 20 éve megkezdett Teleszkóp sorozat új darabja, a fiatal nagyon jó képességű szerzőt egy olyan eszmélés sorozat láncolatába állítja amelyet Kerényi Károly és Gulyás Pál szellemi öröksége fémjelez és generációkat fűz egymás mellé: Tüskés Tibor, Tamás Attila, Tornai József, Csűrős Miklós, Pomogáts Béla, Ferenczi László és Vargyas Lajos még az idősebb korosztályhoz tartózik, míg a közép generációhoz: Tóth Éva, Fábián László, Zászlós Levente, Márkus Béla, Mezey László Miklós, Bakonyi István, Bertha Zoltán, Szemadám György és Turcsány Péter. A sorozat folytatása magát a sorozatot is megújuló és megújítandó nemzeti kultúránk fontos fegyver ténye.

Vélemények

Még nincsenek értékelések.

„Soltész Márton – Működés” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.