Révész borító.indd

Fernando Díez Pérez, Ignacio Szmolka Vida – Révész Andor, Egy híd a megosztott Európában

Kétnyelvű életrajzi könyv.

Termékleírás

Révész Andor munkássága meghatározza a két fiatal spanyol történész önálló és eredeti munkáját. Ha felvázoljuk a magyarul, s még inkább spanyolul megjelentetett írásait, s ezt világtörténelmi kontexusba helyezzük, megkapjuk kötetünk tematikáját.

 

Révész András önálló irodalmi művei három csoportra oszthatók. Írt fél tucat regényt. Az elmaradt esküvő – fiatalkori emlékeibő1, a régi béke­világbó1. táplálkozik. A Vihar a pusztán a 48-as magyar szabadságharc korába visz, a Ha­zám, Virginia hőse viszont Lee tábornok, a déli államok hadseregének f6parancsnoka az amerikai polgárháborúban. További címek: A láthatatlan menyasszony, Gyilkossági szerződés és Minek nekem annyi pénz? Bizonyára maradandóbbat alkotott mint életrajz­író. Az események hű közlésén kívül hőseinek portréját is megfestette. Történelmi jár­tassága és pszichológiai megfigyelőképessége nagy segítségére volt. Megírta Eleonora Duse patétikus életét, érdek1ődését azonban a nagy katonák és katonapolitikusok von­zották. Alba herceg előszavával jelent meg a spanyol függetlenségi háborúban szerepet játszó Wellington életrajza, Winston Churchillnek ajánlotta hse, Marlborough herceg életét, akit a spanyol gyermekdal Mambrú. néven emleget… S kötetet szentelt a múlt századi Spanyolország jelentős alakjának, Narváez tábornoknak Egy liberális diktátor címmel. Szerelmes életek című könyve – harminckét életrajzi vázlat Kleopátrátó1 a Ka­méliás hölgyig – legkedvesebb témaköréhez vezet.

Közben egymás után jelennek meg spanyolul politikai tárgyú könyvei: Ausztria-Magyarország és a háború,Oroszország bomlása és a Kerenszkij-diktatúra, Kun Béla és a magyarország ikommunizmus, azután A görög-török háború, Európa újjáépítése és Szovjetoroszország, A Balkán, Európa darázs­fészke, később Harminc tragikus esztendő (1914-1945) és Öt év hidegháború. Egy további kötet címe mintha válaszolna Randolph Robban (Ajtay Mik1ós) Ha Németország győ­zött volna szatírájára: Németország nem győzhetett! Az 1948-as politikai válság közepette megnyugtat: „Nem lesz háború!” Mint tudósító és előadó, egyetemek és külügyminisztériumok meghívottja, be­járta csaknem az egész világot.

 

A spanyol szerzők általános, spanyol, magyar és nemzetközi tapasztalatok levonására alkalmas politikatudományi és diplomáciatörténeti kötetet készítettek. Oly kényes kérdésekben mutatták fel Révész Andor poklokat megjárt és igazságot faggató munkásságát, mint: – Ausztria-Magyarország az antantpártiak és a németbarátok szorításában – A legyőzöttek lépései az európai küzdelemben – Egy kontinens jövője: páneurópa vagy hanyatlás- A nácizmus egy zsidó újságíró szemével – A dekolonizáció folyamata. Tudnivalók és tanulságok a Harmadik Világról.

Vélemények

Még nincsenek értékelések.

„Fernando Díez Pérez, Ignacio Szmolka Vida – Révész Andor, Egy híd a megosztott Európában” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

REVESZ IZELITO