Wass Albert előadások a Bánátban és a Bácskában (2004. február. 26-28.)

Wass Albert előadások a Bánátban és a Bácskában (2004. február. 26-28.)

Turcsány Péter a muzsiai Don Bosco kollégium meghívására a szigetmagyarságot alkotó tiszamenti városban tartott előadást Wass Albert gyermekkoráról és Isten-képének meghatározó jegyeiről. A művelődési ház nagyterme nemcsak a kollégium fiataljait, hanem a helyi születésű Sziveri Jánosról elnevezett irodalmi egyesület népes tagságát is magába fogadta. Az előadás meghitt hangulatú az író vallásosságát és magyarságát egyként hangsúlyozó beszélgetéssel zárult.
A második nap délutánján Nagybecskeregen a Petőfi Sándor Társaság látta vendégül a Kráter Műhely Egyesület elnökét, aki készülő tanulmányának részleteit mutatta be a hallgatóságnak. Wass Albert írásainak részleteivel is hangsúlyozta, hogy a II. világháború alatti magyarság a kárpát-medencei nemzeti integritást védelmezte, ha kellett Hitlerrel és a nácizmussal szemben is.
Turcsány Péter zentai látogatását emlékezetessé tette, hogy a VI. Hagyományaink ünnepe nemzetiségi rendezvényre is meghívót kapott. Ugyanakkor előadóként lépett fel Csantavér község művelődési házában. A Dél-vidéki Magyar Ifjúsági Egyesület vezetői ebből az alkalomból nyomatékosan hangsúlyozták az erdélyi származású író, Wass Albert egyetemes nemzeti és emberi értékeit. Sajnálatos, hogy a szerb vámtörvények miatt megoldatlan a magyar lakta területek könyvellátása. A Kráter segíteni kíván szórványlakosság könyvellátási gondjain.

Minden vélemény számít!