Veszélyben egyes erdélyi magyar médiumok függetlensége

    Nagy örömünkre szolgált, hogy aKRÁTER MŰHELY EGYESÜLET elnöke, Turcsány Péter felavathatta Wass Albertszobrát Harkányban. A mértékadónak számító köz- és hírtelevíziók(HírTV, Duna TV, Magyar Televízió Rt. Kárpáti Krónika című műsora), aMagyar Nemzet, a Magyar Rádió híreikben és tudósításaikban számoltak beaz eseményről. Baróthi Ádám szászrégeni szobrászművész alkotása az elsőmagyarországi egészalakos mű, mely az erdélyi származású írótábrázolja. Szerettük volna megosztani ezt a nem mindennapi kulturálisörömhírt az erdélyi magyarsággal is, sajnos nem mindenhol segítettekebben a szándékunkban. Sőt, zárt, „vasalt kapukat” találtunk azERDÉLY.MA internetes hírportálnál. Természetesen tiszteletben tartva aszerkesztőség függetlenségét, néhány furcsa, mondhatnámtitkosszolgálati eszközökhöz hasonló technikákat sem nélkülözőjelenségre szeretnénk felhívni a figyelmet és visszautasítani a cenzúralehetőségét. Pontosabban: visszautasítani az USA-ból vagy máshonnanjövő cenzúra lehetőségét.

    Egyesületünk sajtóreferense e-mailben megkerestetöbbek között az ERDÉLY.MA internetes hírportál főszerkesztőjét, hogyadjon nyilvánosságot a harkányi szobor avatásáról. A levélben nemcsakegy megszerkesztett hírt küldtünk el, hanem közöltük Turcsány Péterbeszédének szerkesztett részleteit is. Erre a levélre másnap egyamerikai e-mail címről, egy Floridában élő református lelkésznő,bizonyos Lukácsi Éva válaszolt a következőképpen: „Az Erdély Ma nemkívánja Turcsány Pétert, sem írásait. Az Erdély Ma nagyon jól megvan aKráter nélkül.” Nem értettük azt, hogy egy hivatalos levelet hogykaphat meg valaki, aki nem tagja a szerkesztőségnek és nem maga afőszerkesztő, akinek az írást címeztük. Telefonon keresztülsajtóreferensünk beszélni tudott az ERDÉLY.MA főszerkesztőjével, akielmondta, hogy ő továbbította a levelet és majd kapunk hivatalosviszontválaszt. Ez eddig nem történt meg.

    Nem értjük, hogy egy független hírportálfőszerkesztője milyen okból továbbítja a neki címzett hivatalos leveletegy Amerikában élő református lelkésznek! Hol a van a függetlenújságírás eszméje? Milyen diktatórikus hagyományt követ egyszerkesztőség, amely nem közli le Wass Albert szobrának avatásárólszóló tudósítást, de továbbküldi a levelet egy harmadik országba? Kinekáll érdekében a csíkszeredai szerkesztőségből az, hogy az erdélyimagyar közvélemény ne szerezzen tudomást Wass Albert szobrának avatásánelhangzott beszédről? Az Európai Unióban nem lehetséges mindez. Ez csakolyan szervezeteknél lehetséges ahol a diktatúra, a kézi vezérlés,fontos hírek eltagadása, egyes gondolkodók elhallgattatása a cél.Reméljük, hogy a csíkszeredai ERDÉLY.MA főszerkesztője meggondolatlanulcselekedett és hírt ad a szoboravatásról. A KRÁTER MŰHELY EGYESÜLETminden olyan médiummal együttműködik, mely a demokratikus és magyarérdekek talaján áll.

KráterPress

Minden vélemény számít!