Pósa Zoltán: Könyv a boldog szomorúemberről (Turcsány Péter interaktív regénye Wass Albert életéről és a Mezőségről)

Kovács Attila Zoltán, a könyv szerkesztője és Csernóczky Judit a kiadó munkatársa, akik a könyvhéten több író-olvasó találkozón is voltak Turcsány Péter beszélgetőpartnerei, úgy nevezték a könyvet, hogy ez az eddigi legteljesebb Wass Albert-monográfia első kötete, amely egyszerre regény és esszé. Nemcsak a rejtelmes életút története, hanem életmű és életrajz kettősségében kirajzolódó XX. századi erdélyi és magyar sorstörténet. Turcsány Péter idestova másfél évtizede foglalkozik Wass Alberttel és munkásságával. A Kráter 1993-ban adta ki az életműsorozat első kötetét, amelyben a Jönnek! és az Adjátok vissza a hegyeimet! című regények szerepeltek. Aztán lassan, sorban jött a többi. Akkoriban Wass jószerivel ismeretlen volt, azóta persze megváltozott a helyzet, mára Wass Albert hazatért olvasóihoz az anyaországban is, Erdélyben is, immár az életműkiadás is teljesnek mondható. 2006-tól a Kráter Wass politikai műveit rendezte sajtó alá, időközben megjelent a Wass Albert levelesládája kötet, készülőben a Wass-breviárium, terveznek egy teljes novellagyűjteményt. Turcsány Péter a könyvhéten többször is elmondta, hogy a kiadónak számos alkalmi segítője van itthon és az emigrációban is. Művének megalkotásában a kiadó munkatársainak filológiai kutatásai segítették, valamint a hozzájuk eljuttatott levelek, emlékek, anekdoták, fényképek és nem utolsósorban a költő-kiadóvezető erdélyi utazásai és barangolásai. És ahogy gyűlt az anyag az évek során, úgy kezdett kirajzolódni e kivételes tehetségű író életútja és életműve, amelyből az író önéletrajzi szövegeket hívott segítségül a szövevényes élettörténet összeállításakor. Komoly segítséget kapott lektorától, Elmer Istvántól és szerkesztőjétől, Kovács Attila Zoltántól.
Az interaktív Wass Albert-életregény nem csupán egy emberöltő bemutatása irodalmi-történelmi kontextusban. Turcsány Péter a szűkebben vett biográfia mellett megírta a Wass család történetét, sőt, Erdély és a Mezőség históriáját is. A nyolcszáz éves múltra visszatekintő családtörténet is helyett kapott a kötetben, ahogy a térség és régió földrajzi-történeti-topográfiai szempontrendszere is. E területről majd száz éve jelent meg utoljára monográfia Kádár József tollából, ha nem számítjuk ide Kövesdi Kiss Ferenc tavaly megjelentetett szociográfiáját.
A Wass Albert, a boldog szomorúember 1. című interaktív regénymonográfiát a szerkesztő, Kovács Attila Zoltán kétkezes szimfóniának nevezte. A szépirodalmi munkának, interaktív eszszéregénynek és irodalmi monográfiának egyaránt felfogható mű ebben a formában szinte előzmény nélküli a hazai irodalomtörténet-írásban.
(Magyar Nemzet, 2008. június 16.)
 

Minden vélemény számít!