Miska János és Turcsány Péter Hajdúböszörményben – Gargya Imre írása

Miska János – Két haza szolgálatában

Nagyon találó Miska János, Kanadában élő magyar író, egykori böszörményi gimnazista legújabb kötetének címe. A Kráter Műhely Egyesület gondozásában megjelent könyv kapcsán tartottak író-olvasó találkozót, az egykori alma mater 126-os termében, június 5-én. Gyulai Sándor igazgató köszöntötte a megjelenteket, majd a diákok egy – Dsida Jenő műveiből készült irodalmi összeállítással kedveskedtek a vendégeknek.
Egy „adóságát” is törlesztette a város, vele szemben: Kiss Attila polgármester ekkor adta át a neves, iró, bibliográfus és irodalomszervező részére a „Tiszteletbeli Polgár” kitüntető címet tanúsító míves oklevelet. Az elismerést az elmúlt esztendőben, a Város napján ítélte oda számára a képviselő- testület.
Fehér Tamás gimnáziumi tanuló olvasta fel Miska János „Lyukas zászló” című novelláját.
Ezt követően Turcsány Péter, a Kráter Műhely Egyesület elnöke beszélgetett az íróval, legújabb kötetéről. Ebben a könyvben ismerősök, barátok, pályatársak vallanak Miska Jánosról. Az egykori bocskais diák büszkén vallja, hogy mindkét országot hazájaként szereti. Beszélt többek között arról, miért hagyta el Magyarországot testben, mert lélekben sohasem szakadt el tőle. Szó esett irodalomszervezői, bibliográfusi munkájáról is.
Miska János sohasem felejtette el Böszörményt, a gimnáziumot, egykori nevelőit. Olyan indíttatást kapott, amely lehetővé tette, hogy választott új hazájában, Kanadában is megállta a helyét.
Mostani látogatásakor még egy –számára- különleges esemény részese is lehetett: hatvan esztendő elteltével, most vett rész először a saját érettségi találkozóján.

Minden vélemény számít!