Gyalogáldozat – Oláh András verseskötetéről

A könyvbemutatón  érdeklődő középiskolások és pedagógusok vettek részt, akik aktívan kapcsolódtak be a Nagy Zsuka által vezetett beszélgetésbe. Nagy Zsuka bemutatta szerzőt, majd ismertette a kötetet.

Oláh András 1959-ben született Hajdúnánáson. Diplomáit Debrecenben és Nyíregyházán szerezte. Jelenleg Mátészalkán él. Első írásai a 80-as évek közepén jelentek meg. A 90-es évek eleje óta publikál rendszeresen verseket, novellákat, drámákat, recenziókat hazai és határon túli folyóiratokban. Eddig 9 önálló kötete jelent meg.

A Gyalogáldozat mind nyelvi kifejezésmódjában, mind témaválasztásaiban szervesen kapcsolódik Oláh András korábbi köteteihez. A költőt ismerő olvasóknak nem fog meglepetést szerezni, azok viszont, akik először tartanak kezükben Oláh-verseskötetet, képet kaphatnak az alkotó egész költészetéről. Érdemes tehát egységben szemlélni Oláh András líráját, hiszen ugyanazokat a nagy témaköröket járja végig újra és újra műveiben. A négy ciklusba rendezett versek a Gyalogáldozatban is a következő kérdések köré szerveződnek: 1. az egyén viszonyulása az élethez, halálhoz, Istenhez és a másik emberhez; 2. az egyén viszonyulása a történelemhez, hagyományokhoz, magyarsághoz.; 3. a magyarság múltjának és jelenének sorskérdései; 4. Isten viszonya az emberhez és „szerepe” az emberi történelemben.
E témakörök kifejtése előtt azonban érdemes egy pillantást vetnünk arra, hányféle nézőpontból szólal meg a lírai én Oláh András költészetében? Egyedi és merész az a költői attitűd, ahogyan az alkotó játszik a (kulturális) hagyománnyal, mint textussal és mint jelkép- és utalásrendszerrel.

(részlet Néráth Mónika utószavából)

Minden vélemény számít!