Évzáró ünnep a Kráter közgyűlésén

A könyvek bemutatásaHelyszín:
Magyar Kultúra Alapítvány
(1014 Budapest, Szentháromság tér 6., Deák terem)
Időpont:
2008. december 10. 17.00 óra
Jelen lévő egyesületi tagok száma: 19 fő
Turcsány Péter elnök feloszlatja közgyűlést és fél órával későbbre újra összehívja, amit a jelenlévők egyhangúlag elfogadnak.
17.30 perctől
Jelen lévő egyesületi tagok száma: 24 fő

Turcsány Péter elnök köszönti a résztvevőket, majd javaslatot tesz a jegyzőkönyvezető és jegyzőkönyv-hitelesítők személyére, mely szerint: jegyzőkönyvvezetőnek Szepessy Katalint, jegyzőkönyv-hitelesítőnek Kovács Györgyöt és Szutor Ágnest javasolja, a felkérést mindhárman elfogadták. Az egyesületi tagok egyhangúan megszavazzák a jegyzőkönyvvezetőt.
A közgyűlést Turcsány Péter elnök vezeti le, aki ismerteti a közgyűlés napirendi pontjait, mely elfogadását szavazásra bocsátja.
Megjelentek a napirendi pontokat egyhangúlag elfogadják.
A közgyűlés új tagnak javasolja a következő személyeket: Siklós László, Major Zoltán, Balla Zsuzsanna és L. Tábori Kálmán.

1. határozat: A közgyűlés az új tagokat egyhangúlag megszavazta

I. napirendi pont:
Turcsány Péter összefoglalja a Wass Albert jubileumi emlékévet, kiemelve a fontosabb eseményeket (melyeket 2007. november 15-én megnyitó ünnepség indított el a Budai Várban)
–    2008. január 08.: Gálaműsor neves hazai színészek, művészek részvételével a Budai Várban
–    2008. február 15.: Megértjük-e Wass Albertet? címmel 19 előadót felsorakoztató előadó-est. (Néhány név a teljesség igénye nélkül: Jókai Anna, Kabdebó Lóránt, Hegedüs Lóránt.) Az előadások a PoLíSz folyóirat 113., márciusi számában helyet kaptak.
–    2008. tavaszán mesemondó verseny Wass Albert meséiből, közel 70 felső tagozatos általános iskolás részvételével
–    2008. tavaszán mesejátékverseny Wass Albert meséiből
–    A Funtineli boszorkány c. regény színdarab-változatának bemutatása 2008. őszén
–    Záró gálaest 2008. november 15-én a Pomázi Művelődési Házban
Turcsány Péter szerint idén a Kráter szerzőinek Kárpát-medencei eloszlása is tükrözi a határokkal szétszaggatott magyarság összképét: Nehéz Ferenc felvidéki (dunamocsi) származású emigráns író novelláskötetének megjelentetése mellett az Egyesület a Nemzeti Civil Alapprogram és a község vezetésének segítségével szobrot is állított a kiváló írónak. Wass Albert centenáriumának évében az író leveleinek kiadása és a Wass Albert, a boldog szomorúember című élet(mű)-rajzi munka mellett a Kultúra Lovagrendje felajánlásából a mezőségi Feketelakon Wass emlék-kopjafa állítására is sor került. Rendezvények sora mutatta meg, hogy a magyarságnak 21. századi öneszmélésében is szüksége van a nagy író hagyatékára: írók, művészek, tudósok, szobrászok, polgármesterek, városi önkormányzatok, lelkészek és a magyar nép kulturált olvasórétege olvasmányválasztásaikkal és szoborállításaikkal nap mint nap bizonyítják ezt.
Turcsány Péter ezután ismerteti a PoLíSz folyóirat nehéz helyzetét, miszerint 15 év óta idén először fordult elő, hogy sem az Nemzeti Civil Alapprogram, sem a Nemzeti Kulturális Alap nem támogatta a lap megjelenését, önerőből történt a folyóirat fenntartása, amely azonban egyre nehezebb anyagi terhet ró az egyesület költségvetésére, így a februári megjelenés még biztos, a lap sorsa ezután dől el annak függvényében, sikerül-e támogatót találni.
Turcsány Péter elmondja, hogy 2008-ban különböző pályázatok révén 9 millió forint támogatást kapott az Egyesület. A bevételi összeg 10-15%-al csökkent.
A tavalyi év bevételi többletéből sikerült megvenni Pomázon egy újabb irodát, ahol a kiadói főszerkesztőség működik.

2. határozat: Az elnök beszámolóját a közgyűlés egyhangúlag elfogadta
II. napirendi pont
Kovács Attila Zoltán, a Kráter Műhely Egyesület kiadói főszerkesztője ismerteti a 2008-as év könyvmegjelenéseit.
Az életműsorozatok keretén belül Daday Loránd (Székely Mózes) újabb két munkájának egy kötetben történt kiadása (Zátony, Kié az ország?), és Németh László Égető Eszter című nagyregényének újrakiadása idén karácsonyra
A prózai-szépirodalmi művek közül Szappanos Gábor első regénye, (Csőregh Márton válogatott szenvedései) Széki Soós János novelláinak Mezőségről hozott híradása (Holttengeri idők) és Sulyok Katalin  – Siklós László nagy történetfolyama emelkedik ki (Elsüllyedt (B)irodalom), a verseskönyvekből pedig Zas Lóránt harcias őszikéi mellett Major Judit keramikusművész Női fohász című verses naplója, melyet édesanyja halálának évében írt, s melynek fő témája Isten megtalálása hétköznapjainkban.
Igazi karácsonyi újdonság a fiatalabb olvasóknak a 19 esztendős Balla Zsuzsanna L.A.: Fauntallasia című modern mítoszmeséje.
A tanulmánykötetek között említenünk érdemes a rendezvény meghívójában  szlogenül választott Magyar Karácsony-hoz kapcsolódó műveket, amelyek a kiadó által megjelentetett PoLíSz folyóirat Történelem faggatása rovatának szellemében kínálják magukat év végi olvasmányul:  Környei István személyes emlékű Don-kanyar ábrázolása (Katonasors II.), Dömsödy Aurél posztumusz dokumentuma a szovjet hadifoglyok kálváriájáról (Soha ilyen vendégséget), Széchenyi Kinga: Megbélyegzettek című monográfiája a történelmi osztályok 50-es évekbeli kitelepítettjeiről, Boda László magyarságeredetünket boncoló ismeretterjesztő összefoglalója, Ujlaky István történész Nemzetkönyve, amely a Kárpátok alatti nemzettörekvések ezeréves összefoglalóját nyújtja, higgadt, pontos történészi szempontok alapján.
A Karácsony fényét emelik a kiadó képzőművészeti igényű Wass Albert mese- és mondasorozatai: idén Borsódy Eszter, Dávid Júlia, Dózsa Tamás, Joó Zoltán, Simorka Sándor csatlakozott míves grafikáival a már sokak által megszeretett Makhult Gabriella, Gábor Emese és Sárkány Roland alkotta alkotógárdához. S ide tartozónak tekinthetjük Hangya János Wass Albert Hanky tanár úr Amerikában című kötetéhez készített rendkívül frappáns és igényes illusztrációit is.
Végezetül Barcsa Dániel Ördögűzés pendelyben címen kiadott pajzán székely történetei már a szilveszteri és újévi tréfákra készíti elő olvasóit, egyfajta Magyar Dekameron 69 darabjának közreadásával: melynek hatását csak fokozzák a szerző és fia népi ihletésű grafikái.
Kovács Attila Zoltán ezután dióhéjban ismertette a 2009-es kiadói terveket.

3. határozat: A kiadói főszerkesztő beszámolóját a közgyűlés egyhangúlag elfogadta
III. napirendi pont
Kovács György elmondja a Kráter Műhely Egyesület, ezen belül a PoLíSz folyóirat által létrehozott Gyulai Pál-díj történetét, majd ismerteti a 2008-as év két díjazottját, Major Zoltánt, aki történelmi tárgyú publikációiért, és Botár Attilát, aki verseivel nyerte el a szerkesztőség tetszését.
Turcsány Péter és Kovács György először Major Zoltánnak, majd Botár Attilának adják át az oklevelet. A díjért fejenként 30. 000,- Ft-ot ajánlott fel az Egyesület a díjazottaknak, akik megköszönik a díjat, Botár Attila pedig elszavalja a legújabb PoLíSz-ban megjelent versét.
Turcsány Péter és Kovács György megköszönik a megjelenteknek a részvételt és a terített asztalhoz invitálnak mindenkit.

A Kráter Műhely Egyesület közgyűlése 19:00-kor véget ért.

Minden vélemény számít!