A kutya ugat. a karaván halad –

A kutya ugat. a karaván halad –
Wass Albert két levele Kolozsy Sándor szobrászművésznek

„A teljesítmény a fontos: a kutya ugat, a karaván halad
s a kutyaugatás nyom nélkül elvész,
míg a teljesítmény világot mozgat Más nem fontos.”
W. A.

A levelek nyilvánosságra hozatalával köszöntjük 66. Születésnapján az Ausztráliában élő, kiváló, erdélyi származású szobrászművészt 1, egyben köszönjük a Kráter Műhely Egyesületnek fejajánlott dokumentumait.

AMERIKAI MAGYAR SZÉPMÍVES CZÉH.
Astor Park, Florida.32002.USA.1982.Dec.4.

Kedves Sándor Öcsém!
Köszönettel vettem tartalmas leveledet és sikereidhez szívből gratulálok. Lelkes munkavállalásod Erdély dolgában szép és dicséretes, adja Isten, hogy sikerrel is járjon.
Az ottani magyarokkal való viaskodásodra csak ennyit mondok: „a kutya ugat, a karaván halad.” Régi arab közmondás.
Magyarok nagy gyöngesége az, hogy nem tudnak megférni egymás közt. Bobula Ida szerint ez Mohács óta van így és oka a sok idegen vér. De mindegy, hogy mi az oka. Nagy gyöngeség és csak egyféle képen lehet védekezni ellene: ha nem törődünk vele, nem pocsékolunk reá időt, hanem megyünk a magunk útján előre, mint a karaván, s hadd ugassanak a kutyák.
Szívből kívánunk Nektek is áldott karácsonyt és egy szebb, még sikeresebb új esztendőt.
Szeretettel:

Albert bátyad.

U.I. Ha én megtorpantam volna valahányszor megtámadtak, megrágalmaztak, még ma is a kezdet kezdetén lennék. Hagyom az ebeket csaholni, s haladok előre. Néha megmérgelődöm ugyan. s ilyenkor rájuk zördülok kegyetlenül, de nem pazarolok reá sok időt, mert minden percért kár, amit erre vesztegetünk. Annyi sok fontosabb tennivaló van!

HE HUNGARIAN QUARTERLY.Rt.1Box.59
Astor Florida.320021986.junius.24.

Kedves Sándor Öcsém!

Köszönettel vettem tartalmas leveledet 2 -a Nádas Jánossal való bajoddal és Kazárral kapcsolatban – és minden tekintetben neked adok igazat. Nagyon tehetséges művész vagy – bogaras mint a darázs-csípte öszvér – de az ilyesmi rendszerint a tehetséggel jár, ezen nem lehet segíteni.
Na most: feledd el a Nádast 3, és feledd el a Kazárt. Egyikre se érdemes időt pazarolni. Végezd a dolgodat. A teljesítmény a fontos: a kutya ugat, a karaván halad s a kutyaugatás nyom nélkül elvész, míg a teljesítmény világot mozgat Más nem fontos.
Áldjon meg a Jóisten. Egyébkent postára adtam címedre legújabb könyvemet, a HAGYATÉK-ot Tűnődj a tartalmán. Hálásan köszönöm, hogy pompás szobrodat a HUNGARIAN QUARTERLY fenn tartására 4 adományoztad. Nagy segítséget jelent ez számunkra. Mert bizony a magyarok nagy része nem fizet elő angol nyelvű folyóiratra, és meg sem érti a fontosságát. Nádas se érti meg.
Szeretettel köszönt:

Albert Bátyád.

Lábjegyzetek:

1, Kolozsy Sandor.C.D.V.A. kolozsvári születésű szobrászművész. (1938- . ) Az Erdélyi Világszövetség-társelnöke, a Sydneyi Csoport. elnöke.
2, Amikor hosszú évekkel ezelőtt Dr.Kazár és Ady János másodszor is ki akart fúrni szervezetünkből (Erdélyi Világszövetség ausztráliai tagozata, a szerk.), de nem sikerült nekik, abból az alkalomból írta Wass Albert a két levelet.(K. S. jegyzete)
3, Ebben az időben Wass Albert Zolcsák Istvánnal az Erdélyi Világszövetség társelnökei voltak. Nádas János pedig főtitkára (a szerk.)
4, A Felszabadult Székelyről elnevezett szobrom hét számozott példányban lett előállítva. diplomával együtt. A 3. számú 60 cm. magas bronzszobor, fehérmárvány alapon 10.000-dollárért kelt el a New York Galleriben, amely összeget Wass Albert az általa kiadott lap költségeire fordította. (K. S szíves közlése, a szerk.)

Minden vélemény számít!